Необично јака соларна геомагнетна олуја која је погодила Земљу и која је најјача за посљедњу 21 годину могла би да изазове појаву поларне свјетлости на нашој планети овога викенда и поремети комуникације.

Аурора бореалис у Европи виђена је ноћас јужније него обично – од Ирске и Британије до Чешке и Њемачке.

Национална управа САД за океане и атмосферу (НОАА) издала је упозорење на јаку геомагнетну олују која је погодила Земљу у петак поподне, сатима раније него што се очекивало, наводећи да је ријеч о најјачој соларној олуји која је погодила Земљу од октобра 2003. године.

НОАА наводи да ће се ефекти геомагнетне олује осјећати током викенда, а можда и сљедеће седмице.

Упозорени су оператери електрана и свемирских летјелица у орбити да предузму мјере предострожности.

Соларна олуја би могла да изазове појаву поларне свјетлости чак и на југу САД, укључујући Алабаму и сјеверну Калифорнију.

Напомиње се да ова олуја представља опасност за високонапонске далеководе, а не за електричне водове у домовима.

Соларна олуја би могла да утиче на рад сателита у орбити што би могло да изазове поремећај услуга навигације и комуникације на Земљи.

Поларна свјетлост била је видљива у петак дуж Источне обале и на југу САД.

НАСА је саопштила да соларна олуја не представља озбиљну пријетњу за седам астронаута који се налазе на Међународној свемирској станици.

Екстремна геомагнетна олуја 2003. године довела је до нестанка струје у Шведској и оштећења трансформатора у Јужној Африци.

Усљед јаке соларне олује која је проузроковала снажну ерупцију из сунчевих пјега, поларна свјетлост „аурора бореалис“ се синоћ могла видети и на подручју Балкана.

Иако је поларна свјетлост феномен који се повезује са сјевером Европе, синоћ је обасјала небо и изнад Босне и Херцеговине, као и Хрватске, преносе регионални медији, а могла се видјети и у сјеверним дијеловима Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име