1502 – Шпански морепловац Кристофер Колумбо испловио је из шпанске луке Кадиз на четврто и последње путовање у Нови свет. Колумбо је умро 1506. у Шпанији уверен да је на својим путовањима стигао у Азију.

1788 – Британски парламент је укинуо трговину робљем.

1800 – Рођен је Џон Браун, борац за укидање ропства у САД. Извршио је чувени напад на арсенал у Харперс Ферију 1859, због чега је оптужен за издају и побуну робова и осуђен на смрт вешањем. Његово погубљење 2. децембра 1859. довело је до заоштравања борбе аболициониста и робовласника.

1805 – Умро је један од највећих немачких и светских песника Фридрих Шилер. Велику славу стекао је драмама „Разбојници“, „Дон Карлос“ и „Вилхелм Тел“, које су и данас на репертоарима светских позоришта.

1850 – Умро је француски хемичар Жозеф Гејлисак, који је утврдио да се притисак гаса повећава у зависности од температуре.

1860 – Рођен је шкотски писац Џејмс Метју Бери, аутор књиге о Петру Пану.

1877 – Румунија је прогласила независност, месец дана након што је склопила савез са Русијом против Отоманског царства.

1901 – У Мелбурну је отворен први парламент Аустралије.

1911 – Група официра, учесника у дворском преврату и убиству краља Александра Обреновића 1903, основала је у Београду тајну организацију „Уједињење или смрт“ („Црна рука“).

1926 – Американци Ричард Берд и Флојд Бенет први су прелетели авионом Северни пол.

1927 – Канбера је постала главни град Аустралије уместо Мелбурна.

1931 – Умро је амерички физичар Алберт Мајкелсон који је помоћу ротирајућег огледала одредио тачну брзину светлости. Нобелову награду за физику добио је 1907.

1936 – Италија је званично окупирала Абисинију (Етиопија) и италијанског краља Виторија Емануела III прогласила абисинским царем.

1945 – Немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел потписао је у Берлину завршни документ о окончању Другог светског рата. У име савезника документ су потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер. Документ о безусловној предаји Немачке потписан је 7. маја у Ремсу.

1946 – Краљ Виторио Емануеле III је абдицирао, а Италија је постала република.

1948 – Комунистичка партија Југославије одбацила је оптужбе совјетских комуниста против политике југословенског руководства. Уследила је Резолуција Информбироа и вишегодишњи политички и економски притисак тадашњег совјетског блока на Југославију.

1950 – Министар иностраних послова Француске Робер Шуман упутио је позив за помирење Француске и Немачке и предложио стварање Заједнице за угаљ и челик, претходнице Европске уније. Шуманов план је 1951. године потписало шест земаља. Овај датум обележава се као Дан европских интеграција.

1952 – Широм Југославије одржани су масовни протести због Лондонског споразума којим је Зона „А“ Слободне територије Трст припала Италији.

1960 – САД су постале прва земља у којој су легализоване пилуле за спречавање зачећа.

1976 – Улрике Мајнхоф, вођа западнонемачке терористичке групе „Бадер-Мајнхоф“, обесила се у затворској ћелији.

1978 – У паркираном аутомобилу у центру Рима пронађено је тело бившег италијанског премијера Алда Мора, којег су терористи „Црвених бригада“ отели 54 дана раније.

1986 – Умро је непалски планинар Тензинг Норгај који је са Новозеланђанином Едмундом Хиларијем у мају 1953. први освојио „кров света“ Маунт Еверест.

1993 – Почели су сукоби Хрвата и Муслимана у Мостару који су довели до поделе града на муслимански и хрватски део. Муслимани и Хрвати су до тада били савезници у борбама против Срба у босанском рату (1992-95).

1995 – На крају тродневне прославе 50-годишњице завршетка Другог светског рата у Европи и Дана победе, светски лидери позвали су на глобално помирење. Централне прославе одржане су у Паризу и Москви.

1996 – Јовери Мусевени победио је на првим председничким изборима организованим у Уганди после 16 година.

2001 – Председнику СР Југославије Војиславу Коштуници у Њујорку је уручена награда Института Исток-Запад за светског државника године.

2001 – У хаосу који је на стадиону у Акри (Гана) настао када је полиција бацила сузавац на разјарене навијаче, 126 људи изгубило је живот.

2002 – У експлозији нагазне мине током прославе Дана победе, у јужној руској републици Дагестану у граду Каспијск, погинуло је 42, а повређено је 150 особа.

2004 – Чеченски председник Ахмад Кадиров и још 24 особе погинули су у експлозији бомбе на стадиону у Грозном, главном граду Чеченије, током прославе Дана победе.

2010 – Лина Хорн (Лена), џез певачица која је пробила међурасне баријере и постала једна од првих црнкиња славних у Холивуду и на Бродвеју, умрла је у 93. години.

2012 – Слика америчког експресионисте Марка Роткоа продата је на Кристијевој (Цхристие’с) аукцији у Њујорку за 86,9 милиона долара и постала најскупље дело савремене уметности продато на аукцијама.

2015 – Русија је одржала огромну војну параду на Црвеном тргу, у склопу прославе 70. годишњице победе над фашизмом. Прославу је обележило скоро потпуно одсуство европских лидера који су бојкотовали параду у знак протеста због руских акција у Украјини.

2015 – У обрачуну припадника македонске полиције са наоружаном терористичком групом у Куманову погинуло је осам полицајаца и 14 нападача.

2016 – Бивши градоначелник града Даваоа, Родриго Дутерте постао је нови председник Филипина.