Централна изборна комисија БиХ расписала је јуче локалне изборе што значи да ће они бити одржани по тренутно важећем Изборном закону и са свим оним измјенама које је наметнуо Кристијан Шмит.

ЦИК је на јучерашњој сједници донијела једногласну одлуку да се избори одрже 6. октобра ове године у складу са измјенама и допунама Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника. ЦИК БиХ је расписала изборе за све градове и општине у БиХ.

Да ли овим падају у воду најаве из Српске о провођењу избора по Изборном закону РС или још има времена за то?

Подсјетимо, Народна скупштина Републике Српске усвојила је 19. априла Изборни закон Републике Српске, којим је предвиђено да се у Републици Српској не примјењује Изборни закон БиХ и не признаје ингеренција ЦИК.

Да би ступио на снагу, Закон треба да буде одобрен и у Вијећу Народа Републике Српске, а клуб Бошњака је најавио покретање механизма заштите виталног националног интереса.

Када ће закон тачно ступити на снагу за сада није познато.

Некадашњи члан ЦИК БиХ Вехид Шехић истиче да је извјесно да ће се избори на територији цијеле БиХ одржати по тренутно важећем Изборном закону БиХ.

Он истиче да у случају када би Република Српска остала при ранијем ставу да изборе проведе по свом закону, онда је јасно да они не могу бити одржани прву недељу у октобру јер је сад већ за то касно.

– Након што ЦИК донесе одлуку о расписивању избора нема никаквих измјена Изборног закона, па ни ентитетског. Може доћи до измјена, али се те измјене неће примјењивати за ове изборе већ тек 2026. године – каже Шехић за Српскаинфо.

Када се распишу избори, додаје он, они се спроводе по Изборном закону БиХ који је вриједио на дан када су расписани избори и то јасно пише у закону.

Шехић истиче да је у закону јасно прецизирано да се избори расписују 150 дана од дана одржавања.

– Дакле, ако се жели изаћи на изборе 6. октобра онда је рок за расписивање избора прошао. Након расписивања избора теку рокови који су предвиђени Изборним законом о пријави политичких субјеката и слично – прецизира Шехић.

Он подсјећа да Изборни закон БиХ налаже да се избори одржавају прве недјеље у октобру, уколико тај дан није вјерски празник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име