Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је у честитки поводом 9. мај, Дана побједе над фашизмом, да се морају чувати демократске институције и установе, те његовати култура сјећања с обзиром на то да је нацизам и даље жив.

Бјелица је навео да је број оних који симпатишу нацизам и нацисте расте, што се види у Украјини гдје се „повампирују“ идеје злочинаца, те слави и велича зло.

Он је истакао да из бројних европских земаља – Њемачке, Аустрије, балтичких и скандинавских земаља долазе добровољци који раме уз раме са украјинским „Азовом“ оживљавају нацизам.

„Нацизам је жив, притајен у бројим касарнама по Њемачкој, Финској, Шведској, Норвешкој и само чека да незадовољство и бијес неостварених и неодлучних усмјери ка неком `коначном рјешењу`. Зато морамо бити будни, морамо чувати демократске институције и установе, морамо његовати културу сјећања“, навео је Бјелица.

Он је свим грађанима Сокоца, антифашистичким борцима и њиховим потомцима, те народима антифашистичке коалиције, честитао један од најзначајнијих датума у европској и свјетској историји – дан када је добро побједило зло, када је слобода побједила нацизам и репресију.

„Са поносом се сјећајмо наших предака јер је народ Романије увијек устајао против завојевача и ропства, то је дио нашег карактера и нашег бића. У име слободе, демократије и једнакости срећан 9. мај“, навео је Бјелица у честитки.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име