На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ данас су гробна мјеста својих најближих посјетили блиски сродници, окадили, запалили свијеће и послужили пријатеље храном и пићем за душу упокојених, поводом Марковдана, који се обиљежава као задушни дан.

На Војничко спомен-гробље на Сокоцу стигли су најближа родбина и пријатељи сахрањених српских бораца из више мјеста у источном дијелу Републике Српске, у којима су након егзодуса сарајевских Срба нашли уточиште, рекли су Срни у Борачкој организцији општине Соколац.

Старица Ковиљка Тодоровић, чији је син Мирослав погинуо у 27. години у Одбрамбено-отаџбинском рату, рекла је да за сваки битан датум долази на Војничко гробље гдје је Мирослав сахрањен.

Она је навела да је посмртне остатке сина након егзодуса 1996. године пренијела из Вогошће на Соколац.

„Жртвовали смо много, морали напустити своју Вогошћу након што смо је одбранили, јер није било другог рјешења. Сила Бога не моли“, рекла је Тодоровићева.

Она је додала да сада живи у Вишеграду тугујући за сином, али јој снагу да настави даље дају други син и кћерка са својим породицама.

Тодоровићева је рекла да се на Марковдан у неким крајевима Републике Срспке посјећују гробља, пале свијеће, често на гроб остављају посебно фарбана васкршња јаја, те пролазницима и пријатељима понуди храна пиће за покој душе преминулих сродника.

Свети апостол и јеванђелист Марко написао је Јеванђеље када је са апостолом Петром био у Риму, а проповиједао је у Мисиру. Пострадао је у Александрији у првом вијеку.

Марковдан се према Српском православном календару обиљежава 8. маја и за овај празник су везани многи народни обичаји.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име