1237 – У манастиру Милешева сахрањене су мошти Саве Немањића (Светог Саве), првог српског архиепископа, који је умро 27. јануара 1235. у Великом Трнову (Бугарска). Турци су 1594. извадили мошти и спалили их на Врачару у Београду.

1527 – Војска бурбонског војводе Карла опустошила је и опљачкала Рим и побила око 4.000 његових становника.

1626 – Холандски насељеник Петер Минуит купио је за бижутерију у вредности од 25 долара од Индијанаца острво Менхетн, на којем је касније изграђен Њујорк.

1757 – У Седмогодишњем рату пруски краљ Фридрих II освојио је Праг који су браниле аустријске трупе.

1758 – Рођен је један од вођа француске револуције Максимилијанде Робеспјер, вођа јакобинаца и зачетник револуционарног терора.

1840 – Пуштене су у промет прве поштанске марке у Великој Британији – од једног и два пенија с ликом краљице Викторије I.

1856 – Рођен је аустријски психијатар Зигмунд Фројд, оснивач психоанализе.

1856 – Рођен је амерички истраживач Едвин Пири. Водио је прву експедицију која је 1909. стигла на Северни пол.

1861 – Рођен је индијски писац и филозоф Рабиндрант Тагоре, добитник Нобелове награде за књижевност 1913. („Градинар“, „Гитанџали“, „Група прича“, „Златан чамац“).

1862 – Умро је амерички писац Хенри Дејвид Торо, јединствен песник и филозоф природе у америчкој књижевности. Двогодишње искуство усамљеничког живота у природи описао је у књизи „Валден, или живот у шуми“.

1868 – Рођен је српски математичар Михајло Петровић, познат као Мика Алас, оснивач београдске математичке школе, професор Универзитета у Београду, члан Српске краљевске академије.

1895 – Рођен је амерички глумац италијанског порекла Рудолф Валентино, звезда и идол немог филма („Четири јахача апокалипсе“, „Шеик“, „Шеиков син“, „Крв и песак“).

1910 – Умро је Едуард VII, краљ Велике Британије и Ирске од јануара 1901. Наследио га је син Џорџ V.

1915 – Рођен је амерички филмски глумац, режисер и продуцент Орсон Велс, добитник Оскара за животно дело 1971. Његов „Грађанин Кејн“ сматра се једним од најбољих филмова у историји кинематографије („Магбет“, „Отело“, „Трећи човек“).

1919 – На Версајској мировној конференцији Немачкој су одузете колоније у Африци.

1932 – Француског председника Пола Думеа у Паризу је убио руски емигрант.

1949 – Умро је белгијски писац фламанског порекла Морис Метерлинк, добитник Нобелове награде за књижевност 1913.

1974 – Западнонемачки канцелар Вили Брант поднео је оставку због шпијунске афере у којој је откривено да је његов блиски сарадник Гинтер Гијом био источнонемачки шпијун.

1979 – На изборима у Аустрији победила је Социјалистичка партија Бруна Крајског.

1981 – САД су протерале све либијске дипломате, тврдећи да влада Либије подржава међународни тероризам.

1991 – У Сплиту су избиле демонстрације против ЈНА у којима је убијен војник Сашко Гешовски.

1992 – Умрла је Марлен Дитрих, америчка филмска глумица немачког порекла, легендарна „фатална жена“ („Плави анђео“, „Шангај-експрес“, „Сведок оптужбе“).

1993 – Скупштина Републике Српске на Палама одлучила је да се о Венс-Овеновом мировном плану за Босну изјасни народ. На референдуму 15. и 16. маја против плана је гласало 96 одсто бирача.

1994 – Отворен је тунел испод Ламанша.

1996 – Влада председника Гватемале Алвара Арсуа и вође левичарске гериле су потписали споразум о окончању 35-годишњег грађанског рата.

1999 – Министри иностраних послова седам најразвијенијих земаља Запада и Русије (Група 8) договорили су се на састанку у Бону о принципима за окончање рата на Косову.

2000 – У близини Нанта на југу Француске у изгорелом аутомобилу „фиат уно“, пронађено је тело папараца Жан Пола Андансона, који је последњих десет година фотографисао краљевске породице и филмске звезде. Он и његов ауто довођени су у везу за саобраћајном несрећом у Паризу када је погинула принцеза Дајана и њен пријатељ Доди Ел Фајед.

2004 – Суд у Либији осудио је пет медицинских сестара из Бугарске и једног палестинског лекара на смртну казну (касније преиначена у доживотни затвор), због оптужби да су намерно инфицирали око 400 либијске деце верусом ХИВ у педијатријској болници у Бенгазију. Након потписивања споразума са ЕУ и прикупљања новца за одштету породицама заражене деце, Либија је 24. јула 2007. ослободила медицинске раднике, који су одмах отпутовали у Бугарску где су помиловани.

2005 – Умро је Џои Грант, легендарни уметник „Дизнија“, аутор Краљице-вештице у дугометражном цртаном филму „Снежана и седам патуљака“.

2012 – Социјалиста Франсоа Оланд изабран је за председника Француске победивси у другом кругу дотадашњег председника Николу Сакрозиа.

2012 – У Србији су одржани председнички, парламентарни и локални избори. За председника Србије, у другом кругу 20. маја, изабран је лидер Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић, а његова партија је освојила највише мандата у републичком парламенту. Противкандидат му је био лидер Демократске странке (ДС) и председник Србије у два мандата Борис Тадић.

2013 – Умро је Ђулио Андреоти, италијански премијер у седам мандата и један од најутицајнијих италијанских политичара после Другог светског рата. Доминантна политичка личност био је до почетка 90-тих када је поднео оставку.