1493 – Папа Александар VI, Шпанац, издао је едикт о подели Новог света између Шпаније и Португалије, према којем све новооткривене земље западно од Азора треба да припадну Шпанији.

1780 – У Епсому у Енглеској одржане су прве коњичке трке.

1825 – Рођен је енглески биолог и филозоф Томас Хенри Хаксли, поборник теорије еволуције Чарлса Дарвина, аутор дела „Место човека у природи“, „Еволуција и етика“, „Наука и култура“ и „Приручник компаративне анатомије кичмењака“.

1827 – Рођен је енглески истраживач Џон Ханинг Спик, први Европљанин који је у августу 1858. видео афричко језеро Викторија и тврдио да је оно извориште Нила.

1869 – Умро је писац и политичар Јован Хаџић (псеудоним Милош Светић), први председник Матице српске, познат као противник језичких и правописних реформи Вука Караџића.

1885 – Умро је кнез Александар Карађорђевић, син вође Првог српског устанка Карађорђа. За његове владавине 1842-1858. почеле су реформе државе и њена модернизација. На Светоандрејској скупштини 1858. збачен је са власти, а на престо се вратио кнез Милош Обреновић.

1903 – Вођа македонског национално-револуционарног покрета Гоце Делчев погинуо је у борби с Турцима.

1919 – Почеле су демонстрације кинеских студената против одлуке Версајске мировне конференције да се немачки поседи у провинцији Шантунг предају Јапану. Демонстрације под називом „Покрет 4. маја“, прерасле су у национални покрет, покренувши преко 10 милиона људи.

1928 – Рођен је египатски државник Хосни Мубарак, председник Египта од 1981, после убиства Анвара ел Садата.

1929 – Рођена је америчка глумица Одри Хепберн, амбасадорка добре воље УНИЦЕФ-а. Добитница је Оскара за филм „Празник у Риму“ („Доручак код Тифанија“, „Сабрина“, „Рат и мир“, „Љубав поподне“, „Моја драга лејди“).

1938 – Даглас Хајд је постао први председник Ирске на основу новог устава којим је прокламована њена независност.

1970 – Америчка Национална гарда убила је четири и ранила 11 студената Универзитета Кент у држави Охајо који су демонстрирали против Вијетнамског рата.

1979 – Председница конзервативне странке Маргарет Тачер после победе над лабуристима на парламентарним изборима, постала је прва жена премијер у историји Велике Британије.

1990 – На првим вишестраначким изборима после Другог светског рата у Хрватској је убедљиво победила Хрватска демократска заједница Фрање Туђмана.

1994 – Израел и ПЛО потписали су споразум о почетку примене ограничене палестинске аутономије у Гази и Јерихону.

1994 – Емитовањем првог сервиса вести, почела је да ради београдска независна новинска агенција Бета.

1996 – Лидер конзервативаца Хосе Марија Аснар постао је премијер Шпаније, чиме је окончана 13-годишња владавина социјалиста.

2001 – Сједињене Америчке Државе су гласањем избачене из Комисије за људска права при УН, што је прва таква одлука у историји те међународне организације.

2003 – Умро је Сесто Брускантини, италијански соло оперски певач.

2004 – Влада италијанског премијера Силвија Берлусконија је са 1.060 дана постала најдуговечнија влада Италије од II светског рата.

2005 – Скулптура Константина Бранкузија „Птица у простору“ продата је у аукцијској кући Кристи за 27.450.000 америчких долара, што је рекордна цена једне скулптуре.

2009 – Мултимилионер Рикардо Мартинели, власник највећег ланца супермаркета у Панами, победио је на председничким изборима у тој централноамеричкој земљи.

2014 – Новинска агенција Бета обележила је две деценије рада. Бету је основало осам београдских новинара. Компанија Бета Прес једна је од водећих медијских кућа у Србији и региону. Обухвата Новинску агенцију Бета, радио Сто плус у Новом Пазару, портал Еуракив Србија и Медијски центар Бета.

2016 – Бугарски парламент изгласао је нову владу десног центра и изабрао Бојка Борисова (57) за премијера по трећи пут.