У Босни и Херцеговини школске учионице су све празније, а број ученика из године у годину опада. Тако званични подаци показују драстичан пад броја уписаних ученика у средњим школама. Провјерили смо шта је оно што негативно утиче на природни прираштај, а грађане годинама тјера да се одсељавају у иностранство?

Школско звоно на наставу позива све мање ученика. Тако је према званичним подацима Завода за статистику Босне и Херцеговине уписано скоро 50 хиљада средњошколаца мање, него прије 10 година.

У школској 2023/2024. години у средње школе уписано је мање од 108 хиљада ученика, док је у школску 2013/2014. годину уписано чак 156 хиљада средњошколаца.

Драстичан пад броја ученика од преко 30 одсто, у периоду од само 10 година, довео је до тога да је БиХ остала без скоро 2.000 одјељења. Негативан прираштај и одсељавање – основни су узроци

– Ако смо ми у том периоду односно неки период прије тога имали смањено рађање свакако да ће то утицати нарочито ако имамо да на умањен број живорођених утиче негативан миграциони салдо најчешће та дјеца кроз спајање породица или одлазак комплетних породица у иностранство просто учествују у том негативном миграционом салду и на тако истањену пирамиду живорођених негативно утиче емиграција – каже демограф Александар Чавић.

Ситуација је алармантна, хитне акције су неопходне, каже струка, међутим политичари годинама нису успјели да крену са адекватним мјерама.

– Зашто долази до тога? Прије свега нестабилна социо-економска ситуација, неадекватан образовни систем, неадекватна социјална политика, неадекватна демографска политика.. Све су то фактори, који сигурно утичу на то да се грађани потраже сигурност ван граница ове земље – сматра социолог Мирјана Чеко.

Поред ових фактора, умјесто мјера које не проводе, владајући политичари раде супротно: дизањем тензија, грађане тјерају из Босне и Херцеговине, као што се и сада дешава.

– Ја не улазим у то колико је озбиљна ситуација то је комплексна тема, али оно што желим да нагласим да то константно стање неизвјесности и несигурности заиста негдје утиче на то да се људи одлуче да напусте ове просторе и потраже боље животне услове и већу сигурност на неком другом мјесту – каже Чеко.

Кључни ресурси за развијање сваког друштва су људи и наука. Они су међутим у посљедњим годинама увијек били иза политичких, па чак и личних интереса оних који управљају процесима. Тако је овакво стање само посљедица небриге власти за сопствене грађане, преноси БН.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име