Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Драгана Врабичич, предсједница Синдиката радника градјевинарства и стамбено-комуналне дјелатности, истакла је да је константно грана грађевинарства задња по плати, а комуналне дјелатности су у мало бољем стању.

Како је нагласила на конференцији за новинаре, стање је мало поправљено растом најнизе плате.

– Непостојање гранских колективних уговори су велики проблем јер се не постују радничка права. Оно на чему морамо да радимо јесте да се поправи статус радника, а то се може постићи новим начином система плате – додала је она.

Према њеним ријечима, утврђивањем минимума плата за раднике, у великој мјери би помогли радницима, јер послодавци злоупотребљавају ту најнижу плату.

– Још један проблем је лоша заштита на раду. Свједоци смо честих повреда и смртних случајева у грађевинарству. Разлог недостатка радника у овом сектору је одлазак радника али и то што људи неће да раде за минималну плату. Морамо стварати нову генерацију људи који ће остати на овим просторима који ће имати добру плату, адекватну заштиту на раду – изјавила је.

Просјечна плата исплаћена у грађевинарству у марту је 1097 КМ.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић истакао је да је стање у овом синдикату по питању радничикх права на ивици незадовољства радника.

– Оно чиме можемо да се похвалимо јесу колективни уговори на нивоу предузећа. Кад је у питању синдикална организација Шуме РС сва права смо морали да остварујемо штрајковима. Остварена су права по питању колективних уговора. Имамо неколицину радника који су миљеници предузећа и који су нам опозиција у преговорима – рекао је Павловић.

Он је нагласио да један број газдинстава поштује цијену рада, а нека још не знају шта је то исплаћени фенинг на основу плата у 2024. години.

– Неки од њих исплаћују тек децембарске плате. Препознали смо проблеме који нагризају ЈП, а то је пуно фиктивних трошкова, али и велики број “гостујућих” фиктивних радника, који су на списку али не и на послу. Ми ћемо кренути да објављујемо имена и презимена ових радника и оних који их штите – додао је Павловић.

Он је упитао – Шта ради Бранко Тасовац у Требињу, као радник дирекције јавног предузећа, за кога имају индиције да му се чак плаћа и кирија пословног простора?!

Наводи да их има таквих око 500.

– Ми смо институционално тражили да се ти људи идентификују. Из Шума РС нам је речено да нема ни једног фиктивног радника – рекао је он, преноси БН.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име