Дешавања у Шумском газдинству „Романија“ која најбоље илуструју степен криминала и корупције добијају на убрзању пред првомајске празнике.

Вечерас вам представљамо старије пањеве из Радне једнице „Палеж“ и то са подручја Бабинског брда – одјели 90 и 91/1, Шашевци и Драпнићи у којима су шумари М.И. и Т.Б.

Пустош каква се само може видјети у најнеразвијенијим земљама Африке настала је током 2022.године када је управник ове радне јединице био Ђорђе Радић, садашњи директор Завода за форензичку психијатрију Соколац и шеф клуба одборника СНСД-а у СО Соколац.

Како наводе наши извори од особа блиских овом клану, Радић је једна од „ударних песница“ нарко-шумског картела и особа која обавља најпрљавије послове на подручју општине Соколац. Радић је у јуну 2018.године био међу 46 ухапшених у акцији кодног назива „Силва“. МУП Реублике Српске их је тада теретио да су, по претходном договору, на подручју Сокоца, Рогатице и Пала, починили низ кривичних дјела, крали шумске дрвне сортименте те прикривали трагове и доказе тих крађа. Како се сумња, муљаже су крили кроз фалсификовање отпремних исказа, утају пореза и доприноса сачињавањем фиктивних фактура.

Према нашиm сазнањима, шумско-дрвни сортименти из одјела 90 и 91/1 чије вам данашње стање представљамо, продати су на пилане од Зворника, Бијељине, Горњег и Доњег Рахића, Брчког… Робу је тада преузимала фирма „Н-ДИ…“, а главни шумар био је М.И.

Како сазнајемо у Сокоцу се иза првомајских празника може очекивати контрола и других надлежних институција, а о свему је обавјештено Окружно тужилаштво Источно Сарајево, МУП Републике Српске, СИПА, Министарство пољопривреде и шумарства РС и коалиција невладиних организација за заштиту природе и шума од нелегалне сјече.

Највећу одговорност за потпуни хаос сноси неизбаждарени директор Башевић, који на сва звона комплетну одговорност пребацује на најближе сараднике, а у неформалним разговорима упорно истиче како ЈЕ ОН ЗАШТИЋЕН ИМУНИТЕТОМ.

Неизбаждареног директора, тренутно НАЈВЕЋУ соколачку БИТАНГУ који је у потпуности изгубио контролу над чувањем и заштитом имовине Шумског газдинства „Романија“ која му је повјерена више не напомињемо на 4 круцијална питања јер ће одговоре сасвим сигурно морати дати надлежним државним органима.

И у периоду пред нама посебну пажњу посветићемо радним јединицама „Палеж“ и „Студена Гора“ у којима је према нашим изворима од 2018.године до данас почињена највећа шумска крађа.

СВА ОВА САЗНАЊА НИКО НЕ ДЕМАНТУЈЕ. У току је трка са временом, како би се покушали ПРИКРИТИ ТРАГОВИ и покуша спријечити акција „Силва 2“. Останите са нама…

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sokolac srce Romanije (@sokolacsrceromanije)

БРОЈ ЗА ДОЈАВЕ 080 05 01 02 на који грађани такође имају могућност да у периоду од 0-24 часа, свакодневно дојаве информације о нелегалним активностима везаним за шумарство у Републици Српској.

ФОТОГАЛЕРИЈА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име