Поводом све чешћих дојава наших суграђана који фотографијама упозоравају на степен криминала и корупције у Шумском газдинству „Романија“, поруком нам се данас обратио један читалац /име познато редакцији/ веома упознат да дешавањима у овом јавном предузећу и предочио своје мишљење. Поруку преносимо у цијелости:

„Увијек је било некакве крађе у шуми, али то се открије и сузбије на минимум, али никада организована шумска мафија која је направила злочин према природи, овакав „ЕКОЦИД“ није запамћен! А тек каква је девастација лишћараких шума и то све одобрено и договорено.“ стоји у поруци.

Да подсјетимо, синоћ смо по први пут представили стање из радне јединице „Студена Гора“, али нисмо могли са сигурношћу тврдити да ли се ради о одјелу 65/1 или 65/2.

У једном од ова два одјела извршена је просјека за далековод, која није адекватно дозначена и унесена у књиге дознаке ИСК2, наводи наш извор. Tакође иста није као нето маса у књигама примања ИСК4, а за све није урађен пројекат. Просјека је у више наврата проширивана без било каквог стручног надзора. На поменутом подручју на пањевима нема плочица нити дознаке, а ни примке, осим отиска чекица који наравно није утиснут прописно тј. јасно видљиво.

Увидом у евиденцију отпремних исказа јасно се мође уочити евидентна размјера криминала само на овој површини која је исјечена на голо и тачно се зна запремина по класама за које се лугар и управник радне јединице „Студена Гора“ јавно хвале како су „добро прошли“.

Иначе, увидом у доступну службену документацију Окружног јавног тужилаштва лугар је хапшен у акцији кодног назива „Силва“.

Како сазнајемо у Сокоцу се иза првомајских празника може очекивати контрола и других надлежних институција, а о свему је обавјештено Окружно тужилаштво Источно Сарајево, МУП Републике Српске, СИПА, Министарство пољопривреде и шумарства РС и коалиција невладиних организација за заштиту природе и шума од нелегалне сјече.

Највећу одговорност за потпуни хаос сноси неизбаждарени директор Башевић, који на сва звона комплетну одговорност пребацује на најближе сараднике, а у неофрмалним разговорима упорно истиче како ЈЕ ОН ЗАШТИЋЕН ИМУНИТЕТОМ.

БРОЈ ЗА ДОЈАВЕ 080 05 01 02 на који грађани такође имају могућност да у периоду од 0-24 часа, свакодневно дојаве информације о нелегалним активностима везаним за шумарство у Републици Српској.

ФОТОГАЛЕРИЈА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име