Парламентарна скупштина Савета Европе, у послеподневном делу седнице послеподневном делу седнице, усвојила је препоруку за пријем тзв. Косова у ту међународну организацију.

Расправа о тачки дневног реда под називом „Захтев Косова за чланство у Савету Европе“ на пленарној седници почела је нешто пре 17.30.

Извештај је представила известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за пријем тзв. Косова – Дора Бакојани.

Бакојани је навела да сматра да би ово тело требало да пошаље препоруку Комитету министара за чланство тзв. Косова у Савет Европе.

Бакојани је истакла да се њен извештај не бави статусом тзв. Косова, јер, да је то од ње тражено, како је додала, свакако не би преузела функцију известиоца и сагласила би се са ставом Грчке.

Она је нагласила да Савет Европе обележава 75. годишњицу постојања, и да је у тих седам и по деценија радио на заштити људских права, демократије и владавини права широм Европе.

Тим принципима, казала је, руководила се и у изради овог извештаја.

Навела је да је током свог рада дугог 301 дан обавила две посете, имала четири различите седнице и више десетина састанака широм Европе, те да „ниједан камен није остао неокренут у припреми извештаја“.

– Овај извештај је посвећен људским правима, демократији и владавини права у региону. Од почетка сам рекла да он нема никакве везе са признањем или непризнањем Косова, то остаје на државама чланице – подвукла је она.

Бакојани је истакла да су, и поред погоршања ситуације, посебно у вези односа према мањинским заједницама, власти одлучне да промене стање.

Указала је да је у свом извештају подвукла три ствари које је потребно хитно спровести.

Прва је имплементације одлуке Уставног суда у вези имовине манастира Високи Дечани, други везано за експропријацију имовине мањинских заједница и треће успостављање Заједнице српских опстина.

Групације подељене, износе аргументе за и против

Већина представника политичких групација у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) признала је да унутар својих редова нема јединствен став о апликацији тзв. Косова за чланство у СЕ, а једини који су отворено рекли да неће гласати за извештај Доре Бакојани су европски конзервативци.

Известицал Уједињене европске левице Алексис Ципрас истакао је да су у тој групи различите позиције о апликацији Приштине у СЕ.

„Нема лаких решења за мир. Све одлуке које нас воде напред су тешке и имају полтичку цену, али она је вредна јер може направити разлику између рата и мира“, нагласио је он.

– Приштина је одлучила да примени одлуку Уставног суда о манастоиру Високи Дечани, али желим да будем јасан да то није довољно да се подржи чланство – рекао је Ципрас, подсећајући на озбиљне ескалације, неке због одлуке Београда, неке због одлуке Приштине.

Представник социјалиста Франк Швабе оценио је да је ово историјски моментат и да ће подржати извештај Бакојани, а позвао је да се одбију сви предложени амандмани. Представница Европске народне партије Ингјерд Шије истакла је да та политичка групација нема јединствен став о овом питању, али се радује дебати и различитим мишљењима.

Норвешка је међу првим земљама признала независност тзв.Косова и Аљбин Курти је потврдио да је спреман да потпише Нацрт статута ЗСО, а наше јасно очекивање је да се то догоди без непотребног одлагања, рекла је она.

Ако и када Приштина постане члан СЕ, биће под процесом мониторинга, додала је.

Представник европских конзервативаца Жолт Немет рекао је да та групација подржава чланство Приштине у СЕ, али су три важна разлога зашто неће подржати извештај Бакојани.

„Косово није испунило све своје обавезе, већ само једну од три. Други разлог је Србија, јер се овим крши њена спољна и унутрашња стабилоност. У чијем интересу је да дестабилизује једну такву земљу“, упитао је Немет.

Трећи разлог, додао је, јесте да је ово супротно принципима ове организације, која треба да служи регионалној стабилности.

Симоновић Братић: Косово је било, јесте и биће Србија

Посланица из Србије Дуња Симоновић Братић истакла је да је извештај Доре Бакојани „пропаст“ не само за само за основне вредности на којима почива Савет Европе, већ и за здрав разум, па и за саму Европу.

„Дошли смо до краја пута. Одлука о подршци овом извештају од стране већине у овој Скупштини показује, нама у Србији, да мислите да је потпуно у реду прекршити сва правила и процедуре само како бисте успоставили вашу вољу и моћ, упркос закону и правди“, рекла је Симоновић Братић.

Додала је и да је на састанку Политичког комитета виђено игнорисање и одсуство сваке објективности, у погледу ставова Србије, па су одбачени сви амандмани које је поднела српска делегација.

„А, за одбацивање амандмана нису нашли ни боље објашњење од аргументације да „нису логични“. Веома оригинално“, додала је она иронично.

Истакла је да је известилац Дора Бакојани прекршила све продецуре припремајући извештај.

„Мењала је мишљење на дневном нивоу, од три услова за чланство, дошло се до једног, па је и он постао симбиличан. Срби, који пате под режимом Аљбина Куртија нису се нашли у извештају, био је важнији амандман о ЛГБТ заједници, од угрожених живота српске деце“, поручила је она.

Зато извештај види као пропаст не само за све вредности Савета Европе, већ и за здрав разум и за целу Европу.

„Ако пустите Косово у Савет Европе – одбијате Србију. Да ли сте сигурни у то? Ова ће одлука све променити, биће оснажени сепаратистички покрети у другим земљама. Шта ћете са тим? А, то ћемо ускоро чути, припремите се за оно што долази“, рекла је Симоновић Братић.

Раније данас, шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је да је Одбор за политичка питања и демократију ПССЕ гласао против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана које су предложили чланови италијанске делегације и члан делегације Мађарске и најавила улагање приговора.

Пиља је у изјави за Тањуг додала да су амандмани одбијени великом већином и да се самим тим неће разматрати на пленарној седници ПС СЕ, осим уколико се не уложи приговор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име