Дан од 24 часа многима од нас није довољан. Толико дневних активности стане у тих 24 сата да неретко пожелимо да он траје који минут или сат дуже. Један регион Норвешке је управо ово затражио од Европске комисије. Њихова идеја је да им дан траје 26 сати, а план који је промовисала локална градоначелница региона у Арктичком кругу у близини руске границе, има за циљ да унапреди локалне вредности, продужи време за породицу и привуче нове становнике у регион.

Идеја је лепа, али у пракси детаљи остају, у најбољем случају – нејасни, пише Политицо.

У свом писму Европској комисији — која је потврдила да је примила захтев — регион тражи од тела ЕУ да наложи норвешким властима да одобре стварање временске зоне са 26-часовним данима уместо 24-часовним данима.

Како би нове временске зоне функционисале у пракси? Венче Педерсен, градоначелница Вадсøа која је написала писмо, није сигурна.

“Нисмо много размишљали о томе. Сат ц́е иц́и од 12 до 13… и морамо да видимо како ц́е ово иц́и. Мислим да нец́е рец́и “да”, тако да нисмо размишљали о свим детаљима”, искрено је рекла.

Према Педерсен, регион се бори да привуче нове становнике. Али градоначелница се нада да ц́е се ово променити приказивањем јединствених вредности овог подручја.

“Кроз наш пројекат ‘МОРЕтиме’, циљ нам је да прославимо и промовишемо овај јединствени начин живота, нудец́и појединцима прилику да уживају у квалитетнијем времену ангажовању у активностима као што су риболов, лов, учење нових језика или једноставно дружење са вољенима”, истакнуто је у писму.

Шта је добро у животу овде? Време”, рекла је она за Политицо.

Продужавањем дужине дана, Педерсен се нада да ц́е више људи бити инспирисано да се преселе у удаљени регион. Осигуравање насељености ове области је “важније него икад” у светлу руског рата против Украјине, додала је Педерсен.

“Свиђа нам се наш начин живота и мислимо да би то могло бити веома узбудљиво, посебно за породице са малом децом. Мислим да је то мирнији и бољи свакодневни живот него на пример у великом граду”, прича.

Да ли би се то заиста могло догодити?

Норвешка није чланица ЕУ, али је земља део Европског економског простора (ЕЕП). Док ЕУ покушава да реши питање које се тиче померање сата због летњег и змског рачунања времена, друго је питање да ли има овлашц́ења за стварање одвојених временских зона.

Према званичнику Комисије, временске зоне су ствар самих земаља, тако да је мало вероватно да ц́е ЕУ моц́и да одобри захтев региона, наводи овај лист.

Ипак, Педерсен се нада да ц́е бар проширити вест о јединствености северне Норвешке.

“У том погледу ми смо један од најбогатијих региона у Европи јер […] имамо више времена”, рекао је Педерсен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име