Од почетка априла мјесеца свједоци смо све учесталијих пожара на подручју општине Соколац, а за које се основано сумња да су подметнути. Припадници Ватрогасног одјељења Соколац и Шумског газдинства „Романија“ данима се боре са ватреном стихијом скоро у свим крајевима наше општине. Тим поводом, саопштењем се огласио Милован Бјелица, начелник општине Соколац и за портал „Соколац-срце Романије“ потврдио да је о свим овим дешавањима обавијестио Министра и директора полиције Републике Српске. Саопштење преносимо у цијелости:

Поштовани суграђани,

Министарство унутрашњих послова упутило је Апел грађанима да буду опрезни приликом паљења ватре на отвореном. То су урадиле и наше општинске службе и службе цивилне заштите и ватрогасне бригаде, па ипак на подручју општине Соколац од почетка године евидентирано је 120 пожара, од којих је 115 на отвореном.

Тај број је у драстичном порасту од 1. априла када су припадници Ватрогасног одјељења Соколац и Шумског газдинства „Романија“ само у једном дану угасили 11 пожара од којих је постојала опасност да захвате породичне куће и помоћне објекте.

Ради се на локализовању седам нових шумских пожара и то на локалитетима Џиндићи, Плијеш, Малуш, Иван Поље, Буковик, Крушевци и Кадића брдо у близини кућа. Дакле беспоштедна борба припадника Ватрогасног одјељења Соколац и Шумског газдинства „Романија“ и даље траје. Људи су уморни, данима не спавају и не одмарају. Година је сушна и сви се питају шта ако ово потраје јер су високе температуре кренуле већ у априлу.

Апокалиптичне сцене са Романије: БУКТИ РАТ шумских картела (ФОТО/ВИДЕО)

Желим да вас обавијестим да ватрогасци сумњају да су пожари подметнути, постоје информације да се из аутомобила у покрету бацају хепо коцке те да се тако изазивају пожари.

Спекулише се да је ријеч о обрачуну између људи који сијеку шуму илегално са одговорним лицима из радних јединица и руководства ШГ „Романија“ око прерасподјеле одјела и процената. Јавна је тајна да се на овај начин покушава прикрити нелегална сјеча и уништавање шуме. Проблем је што се говори о томе да и поједини припадници МУП-а Републике Српске посједују илегалне пилане и да се баве прорезивањем обловине, те да већ годинама не долазе на радно мјесто иако се води да раде.

Постоје пријаве грађана о уништавању приватне шуме на које нико не реагује.

О свему овоме сам обавијестио Министра полиције Републике Српске и директора Полиције Републике Српске, истакао је начелник Бјелица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име