Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је данас на Сокоцу са представницима удружења Мађара у Републици Српској и у Сјеверној Македонији, поводом припрема за обиљежавање седамдесет година од егзодуса у Мађарској када је због кризе земљу напустило око 250.000 људи, а око 300 их се смјестило на подручју соколачке општине.

Бјелица је рекао да је у вријеме мађарске револуције око 20.000 лица из Мађарске прешло у сусједну Југославију у којој је једно од одредишта било и на подручју општине Соколац.

„Избјегла лица из Мађарске боравила су у објекту бивше аустроугарске касарне у Подроманији гдје су се добро уклопили са становништвом, а Романија је и тада показала своје гостопримство и пријатељски однос према путнику и намјернику“, изјавио је Бјелица.

Он је истакао да је у тој групи било и млађих људи који су се бавили спортом, те су формирали и фудбласку екипу која је често играла са екипом „Гласинац“ на Сокоцу, а било је и занатлија који су помагали становништву у неким пословима, а добијали су помоћ од Црвеног крста.

Бјелица је након састанка изјавио новинарима да ће упутити иницијативу Мађарској о братимљењу једне општина из те земље са општином Соколац и да у овом буде мјесту буде постављена спомен-плоча у знак сјећања на дане боравка Мађара на Сокоцу.

„Успоставићемо и ближе односе између Мађарске и Републике Српске, Сокоца и неког мађарског града, у оквиру којих би Мађари могли да дођу један дан у години са својим културно-умјетничким програмом да обиљеже то вријеме у којем су једни друге помагали“, навео је Бјелица.

Он је истакао да су из тог времена добре сарадње са домаћим становништвом остала пријатељства која су се одржавала писмима, те захвалио народу и руководству Мађарске за подршку коју у овим тешким временима пружају Србима гдје год живе.

Замјеник предсједника Удружења Мађара у Републици Српској Саша Мићин захвалио је Бјелици за подршку овом пројекту, који за циљ има да одржи добре везе између мађарског и српског народа, који трају дуго.

Он је подсјетио да се та добра веза између два народа показује и сада, када Мађарска несумњиво даје знатну подршку народу и Републици Српској, у борби за истину и правду.

„Ми ћемо са наше стране учинити све што је могуће да се та сарадња продуби и да то пријатељсво добије још чвршћи и трајнији карактер“, изјавио је Мићин, који је и члан Савјета националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ.

Мићин, један је од иницијатора активности да се обиљежи вријеме у којем је мађарски народ шездесетих година био депортован и бјежао из своје земље, трежећи спас код пријатеља, међу којима је био и српски народ на Сокоцу.

Мађарска револуција 1956. године је назив за устанак против совјетске превласти и за либерализацију друштва од комунизма, која је трајала до 23. октобра до 10. новембра. У то вријеме, око 250.000 дисидената побјегло је из Мађарске у сусједну Југославију и Аустрију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име