Компанија „Интеграл инжењеринг“, којој ових дана банке гасе рачуне јер се налази под америчким санкцијама, поднијела је још прошле године захтјев за укањање са црне листе ОФАК.

Из ове фирме су за Н1 потврдили да су им неке од банака већ угасиле рачуне, док су их друге обавијестиле да ће то учинити у наредном периоду.

Иначе, ова фирма је у фебруару прошле године поднијела захтјев за укањање са црне листе ОФАК.

– У овом процесу „Интеграл инжењеринг“ заступа реномирана и референтна адвокатска канцеларија из Вашингтона и вјерујемо у веома брзо позитивно рјешење будући да смо поднијели доказе по свим траженим питањима – рекли су у овој компанији.

Навели су да докази, уз остало укључују детаљне информације о пословању “Интеграл инжењеринга” од 2006. године, те о промјенама у власничкој и менаџерској структури Интеграла након што је Слободан Станковић, оснивач и директор Интеграла, преминуо у фебруару прошле године, “али нажалост још увијек није избрисан са ОФАК листе”.

Из “Интеграл инжењеринга” истичу како су свјесни озбиљности ситуације настале стављањем фирме под санкције САД и утицаја на њено пословање и репутацију.

Ова компанија тренутно реализује 11 пројеката у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској.

– Мрежа корисника наших услуга, подуговарача, добављача роба, пружалаца услуга и слично укључује око 900 правних лица, од чега више од 500 из цијеле Босне и Херцеговине са више од 10.000 директно ангажованих радника – навели су у компанији “Интеграл инжењеринг”.

Истакли су да ова фирма запошљава Србе, Бошњаке, Хрвате, Словенце, Албанце, Турке и како 45 одсто највишег руководства чине жене.

– Тачно је да су неке банке затвориле рачуне Интеграла, а да су неке најавиле могућност затварања рачуна. Очекујемо да нам власти Републике Српске и Босне и Херцеговине омогуће нормално пословање – истакли су наглашавајући да немају задужења код ЕБРД, Свјетске банке или других међународних финансијских институција, “како се то повремено износи у јавности”.

Надају се, тврде, да ће, до скидања са црне листе, бити пронађен начин за несметано функционисање компаније. Такође, негирају да су угрозили мир и Дејтонски мировни споразум.

Подсјетимо, “Интеграл инжењеринг” је на црној листи ОФАК завршио у октобру 2022. године. Њеног тадашњи власник и оснивач Слободан Станковић Вашингтон је назвао бизнисменом блиским Милораду Додику, лидеру СНСД.

САД су Станковића, теретиле да је материјално помагао, спонзорисао или пружао финансијску, материјалну или технолошку подршку или робе/услуге Додику.

“Интеграл инжињеринг” је стављен на листу, јер је био у власништву или под контролом или дјеловао за или у име, директно или индиректно Станковића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име