742 – Рођен је франачки краљ Карло Велики који је од доласка на престо 768. до смрти 814. проширио франачко царство од Северног мора до Италије и од Атлантика до Чешке. Крунисан је за цара 800. године.

1758 – Рођен је Џејмс Монро, један од најактивнијих политичара у америчкој историји. Био је председник САД од 1817. до 1825. године. Заједно са Ј.Q. Адамсом формулисао је Монроову доктрину којом је прокламована америчка изолационистичка политика. Суделовањем у два светска рата и уласком у УН, САД су напустиле Монроову доктрину.

1792 – Долар је озакоњен као новчана јединица САД.

1805 – Рођен је дански писац Ханс Кристијан Андерсен. Светску славу донеле су му приповетке за децу, бајке међу којима су најпознатије „Царево ново одело“, „Ружно паче“, „Снежна краљица“, „Девојчица са шибицама“.

1840 – Рођен је француски писац Емил Зола, предводник натуралистичког покрета у француској књижевности, аутор „Терезе Ракен“, „Жерминала“, „Нане“. Значајну улогу Зола је имао у откривању махинација највиших војних кругова у „Драјфусовој афери“. Отвореним писмом 1898. председнику Француске под насловом „Оптужујем“ у листу „Л’орор“, допринео је ослобађању капетана Алфреда Драјфуса, лажно оптуженог за издају и осуђеног на доживотну робију.

1860 – У Торину се састао први италијански парламент.

1872 – Умро је амерички проналазач и сликар Семјуел Ф. Б. Морзе, творац телеграфа и Морзеове азбуке.

1914 – Рођен је енглески филмски глумац Алек Гинис. Прославио се филмовима „Нежно срце“, „Велико очекивање“, „Наш човек у Хавани“, „Лоренс од Арабије“, „Пад Римског царства“, „Доктор Живаго“, а за улогу у филму „Мост на реци Квај“ добио је Оскара.

1905 – Отворен је железнички тунел испод Алпа „Симплон“ којим је Швајцарска повезана са Италијом.

1917 – Амерички Конгрес објавио је рат царској Немачкој.

1917 – Пред Војним судом за официре српске војске у Солуну је почео судски процес против групе официра на челу са пуковником Драгутином Димитријевићем – Аписом, оптужених за припремање преврата и покушај атентата на регента Александра. Над Аписом и двојицом његових следбеника извршена је смртна казна стрељањем 26. јуна. Остали су осуђени на затворске казне. Врховни суд Србије рехабилитовао је Аписа и његове следбенике у обновљеном процесу 2. јуна 1953.

1940 – Немачка војска окупирала је Данску и напала Норвешку.

1944 – Совјетске трупе прешле су реку Прут у Другом светском рату и ушле у Румунију.

1960 – Француска је потписала споразум са Мадагаскаром којим је Мадагаскар постао независна држава, након 64 године француске колонијалне владавине.

1965 – Умро је српски физиолог Илија Ђуричић, председник Српске академије наука и уметности од 1960. до 1965. и ректор Београдског универзитета од 1950. до 1952. и од 1954. до 1956. Написао је већи број експерименталних научних радова из области физиологије мишића, ендокриних жлезда, крви, анафилаксије.

1974 – У Паризу је умро француски политичар и државник Жорж Помпиду. Био је председник владе од 1962. до 1968. године. У јуну 1969. изабран је за председника Француске, након што је Шарл де Гол поднео оставку.

1974 – У Титограду (Подгорица) основан је Универзитет Црне Горе.

1979 – Затварањем британске војне базе Малта је стекла пуну независност, чиме је окончано готово 80 година дуго британско присуство на том острву.

1981 – Председништво СФРЈ прогласило је ванредно стање на Косову због демонстрација албанских студената које су почеле 11. марта под паролом „Косово-република“.

1982 – Аргентинске војне снаге искрцале су се на Фокландска острва, британску колонију у Јужном Пацифику коју су чувала 84 британска маринца. Војном интервенцијом Британија је половином јуна поново преузела Фокландска острва.

1999 – Власти у Београду преузеле су независни радио Б92.

2003 – Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Мирко Шаровић поднео је оставку због афере извоза оружја Ваздухопловног завода „Орао“ из Бијељине Ираку, који је био под санкцијама УН, и „шпијунске афере у Републици Српској“.

2004 – Хашки трибунал обелоданио је оптужнице против шесторице хрватских официра и бивших званичника у самопрокламованој хрватској републици Херцег-Босни. За злочине против човечности у западној Херцеговини 1992-1993. оптужени су: Јадранко Прлић, Слободан Праљак, Миливој Петковић, Бруно Стојић, Валентин Цхорић и Берислав Пушић. Три дана касније сви оптужени су се добровољно предали трибуналу у Хагу.

2005 – У Ватикану је преминуо поглавар римокатоличке цркве папа Јован Павле Други. Немачки кардинал Јозеф Рацингер, који је узео име Бенедикт Шеснаести, изабран је за новог поглавара римокатоличке цркве.

2010 – Умро је амерички глумац Џон Форсајт који се прославио улогом Бјејка Карингтона у серији „Династија“.