Запослени у Српској демократској странци иду на биро, одлучено је на састаку у партији, сазнаје Српскаинфо.

То је само једна од погубних посљедица по водећу опозициону странку у Српској након што им је банка угасила рачун, уз образложење да се од 2004. налазе под санкцијама америчког Министарства финансија. Тада су оптуживани да помажу скривање хашког бјегунца Радована Караџића.

Наиме, не постоји начин да, у складу са законом, за више од 30 радника исплате плате. Али, на жалост по СДС, то је само почетак њихових мука. Иронично, америчка администрација је у нови пакет санкција кренула с циљем да притисне појединце из власти у РС и с њима блиске фирме, а највећа колатерална штета биће СДС.

–Проблем је велики. Највјероватније ће доћи до тога да ћемо бити принуђени да, на неки начин, конзервирамо странку, да се запослени радници упуте на шалтере Завода за запошљавање, да остваре своја радничка права. Све што је материјални трошак, било да је ријеч о закупу или о неким режијским трошковима, попут струје, телефона и слично, отказујемо уговоре. Наравно, у ишчекивању да се у ближој перспективи бришемо с те листе, чиме бисмо створили услове да код било које пословне банке у РС отворимо рачун и да наставимо редовно пословање. И да повучемо транше из буџета, грантове општина, чланарину – каже за Српскаинфо један од функционера СДС.

Како сазнајемо, проблем за ову странку је и то што има неизмирених дугова према добављачим, а сада нема рачуна преко којих би их плаћала. У таквим могућностима није искључено чак покретање стечаја.

-СДС има имовину која превазилази износ дуговања. У случају да повјериоци покрену стечај, они ће наћи начин да се наплате. У случају званичног гашења странке, у њеном Статуту пише да сва (преостала) имовина припада Српској православној цркви – приче наш саговорник.

Угрожен излазак на изборе

И док је ова могућност још далеко, на прагу је сљедећи, реалнији проблем за СДС, а то је немогућност изласка на изборе.

-Једна од основних одредби Изборног закона јесте да уз пријаву за изборе странка обавезно прикаже и број намјенског рачуна за изборе. Обзиром да нам је угашен главни трансакциони рачун, не можемо отворити ни подрачун за локалне изборе, односно не можемо се пријавити код ЦИК БиХ као странка за учешће у изборном процесу. Тај рачун се отвара код пословне банке у којој имамо главни рачун. И промет тог намјенског рачуна се кроз годишњи извјештај приказује заједно са прометом главног рачуна. Нигдје не можемо било шта да отворимо у пословним банкама – тврди наш извор.

Хоће ли основати нову странку?

Како је објављено на Фејсбук страници СДС, у Источној Илиџи јуче је одржан састанак предсједника СДС Милана Миличевића са (градо)начелницима СДС и шефовима клубова посланика у Народној скупштини РС и Парламентарној скупштини БиХ у оквиру припрема за предстојеће локалне изборе.

Како тврде наши извори у СДС, као једна од могућности споминајала се чак и оснивање новог политичког субјекта, који би могао да иде на изборе, ако претходно СДС не буде дозвољено отварање банковог рачуна за изборе, и ако, којим чудом, у међувремену не буде скинута са „црне листе“.

Предсједник СДС Милан Миличевић за Српскаинфо каже да је био радни састанак посвећен изборима, али и гашењу рачуна. Потврдио је да је разматрана опција регистрације новог полтичког субјекта, али искључиво као крајња могућност.

–То законски може бити опција, ми смо њу разматрали као могућност уколико се не успије оно што нам је приоритетни циљ, то је да странка на легалан начин добије могућност отаварања подрачуна у некој од банака. Јер је СДС угрожено право за наступање на изборима. Та варијанта, то је задња варијанта која је можда поменута у разговору, али није опција на коју рачунамо. Генерално, разговарали смо како да изађемо из ове кризе. Направили смо смо интерне планове. Наравно, не можемо у том формату донијети никакве одлуке, али на Пресједништву и Главном одбору СДС ћемо доносити закључке. Зато их сада не бих ни помињао јер још нису усвојени – каже предсједник странке.

Улогу банковног рачуна у предизборној кампањи додатно је „подебљао“ Кристијан Шмит, намећућу измјене Изборног закона БиХ. Јасно је да изборни рачун није исто што и главни, али се у многим одредбама спомиње пребацивање новца с једног рачуна на други, што иде у прилог рези да је гашење рачуна уједно и изборна рампа за партије.

Шмит и банковни рачун

У закону кога је Шмит наметнуо пише да политичка странка и независни кандидат који учествују на изборима за органе власти БиХ на свим нивоима дужни су отворити посебан рачун за финансирање трошкова изборне кампање, најкасније с даном подношења пријаве за овјеру за учешће на изборима. Најраније три мјесеца прије дана подношења пријаве за овјеру.

-Средства која политичка странка и независни кандидат који учествују на изборима за органе власти БиХ на свим нивоима намјеравају утрошити за изборну кампању морају бити унапријед уплаћена на посебан рачун за финансирање изборне кампање. На посебан рачун за финансирање изборне кампање не смију се примати друге уплате, осим оних намијењених за финансирање изборне кампање, нити се средства с тог рачуна смију користити за било коју другу сврху, осим подмирења трошкова изборне кампање. Ако након уплате свих трансакција, у складу с овим законом, на посебном рачуну за финансирање изборне кампање политичке странке преостану неутрошена средства, она се уплаћују на трансакцијски рачун централе политичке странке – пише у наметнутим измјенама које још нису ступиле на снагу.

Исто тако, ако средства на посебном рачуну за финансирање изборне кампање нису довољна за измирење трошкова, политичка странка је обавезна да неизмирене обавезе ро основу трошкова изборне кампање плати с рачуна централе политичке странке.

-Ако након завршетка свих трансакција, у складу с овим законом, на посебном рачуну за финансирање изборне кампање независног кандидата преостану неутрошена средства, она се враћају свим изворима или донаторима – наводи се.

Вехид Шехић из Колиције за фер и поштене изборе „Под лупом“ ипак је мишљења да затварање главног рачуна партији не значи и крај могућности њеног учешћа на изборима. Ипак, све је до воље банака.

-Свака политичка странка мора ЦИК доставити посебан финансијски извјештај када су у питању избори, од доношења одлуке о расписивању до завршетка избора. Подноси се завршни рачун, финансијски извјештај о прикупљеним и потрошеним средствима. Тако да мислим да затварање рачуна централе неће бити препрека политичкој странци да може отворити посебан рачун за изборе. Аи, не знам да ли ће банке одобрити отварање тог рачуна, то зависи од банака – каже Шехић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име