Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Америчка администарација врши снажан притисак на банкарски сектор у Републици Српској да угасе рачуне особама и пословним субјектима који су под ударом санкција САД, али и политичким организацијама као што је СДС.

Министарка финасија Зора Видовић сматра да је у току удар на комплетан привредни систем Српске који неће успјети. Угрожено је и пословање домаћих банака са банкама у иностранству.

– Ово што ради америчка администрација је чиста сила чији је циљ покушај уништења привреде Српске – оцијенила је министарка финансија Српске Зора Видовић и додаје да у Министарству чине све како би извршили исплату буџетским корисницима.

У разговору са банкама, министарка финансија сазнала је да имају захтјеве од америчке администрације да се угасе рачуни за све оне који су на ОФАК листи и физичка и правна лица.

– По Закону о банкама свако у Српској има право на рачун како би му била исплаћена његова примања. То право сада је ускраћено. Не забрањују они банкама да оставе рачуне, али ако оставе рачуне онда ће им угасити свифтове угасити кореспондентне банке са том банком и онда она не може да послује и у санкцијама. То значи уништење комплететног привредног система Републике Српске и наравно нико не може се дозволити да се то деси – навела је Видовићева, пише РТРС.

Због тога су људи на ОФАК листи добровољно отишли у банке, да се рачуни угасе, како банке не би биле санкционисане и како не би дошло до гашења привредних субјеката и апсолутно немогућности рада у Републици Српској, истиче Видовићева. Нечувено је, каже, да неко у Српској у 21. вијеку нема могућност да прими своју плату.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име