Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је данас да војничко гробље „Нови Зејтинлик“ остаје да свједочи о историји српског народа и стварању Републике Српске.

Остојић је на Сокоцу, гдје је присуствовао помену погинулим српским борцима поводом обиљежавања 28 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба, истакао да се српски народ Сарајевско-романијске регије два пута жртвовао у посљедњем рату јер су, исељавајући се са својих огњишта, поново проживљавали прогон, носећи своје мртве са собом.

„Окупили смо се данас овдје да одамо почаст нашој браћи која су дала животе на бранику отаџбине и да им захвалимо“, истакао је Остојић.

Он је нагласио да су ови дани и тужни и славни јер је све оно што се дешавало у фебруару и марту 1996. године допринијело опстанку Републике Српске.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да су фебруар и март најтужнији мјесеци јер сјећају на 1996. годину када су Срби у Сарајеву напуштали домове и имања.

„Најтеже жртве су дали они који су положили своје животе, али и они који су морали да напусте своја огњишта, копају своје мртве и изнесу их на територију гдје ће наћи свој смирај“, навео је Томић.

Он је поручио да те догађаје српски народ никада не смије и неће заборавити, да мора бити сложан и бранити Републику Српску.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је да су сарајевски Срби поднијели највећу жртву у Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Породице су морале напуштати огњишта, а што је још трагичније, копати мртве“, подсјетио је Бјелица.

Он је навео да је Соколац протјерани народ дочекао раширених руку.

„Многи су се на Сокоцу настанили и започели нове животе. Своје најближе, који су живот дали за слободу, укопали су овдје на Сокоцу“, рекао је Бјелица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име