У првих 30 дана од почетка пријава дјеце за упис у први разред основне школе, 6.750 будућих првачића за полазак у школу пријављено је посредством интернет платформе „еУпис“.

Како истичу из Министарства просвјете и културе Српске, сви они који не желе да користе информационе технологије и даље могу да пријаве дјецу и предају документе школи у физичком облику као што је била пракса у претходном периоду.

Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Српске, истакла је да је у току 2023. године око 80 одсто родитеља, чија дјеца су уписана у први разред, пријавило дјецу за упис у школу путем интернет платформе.

– Родитељи који врше пријаву дјеце у школи и даље треба да преузимају документе у надлежној институцији и да исте достављају школи, а то су акти као што су Извод из матичне књиге рођених, Увјерење о држављанству и Увјерење о пребивалишту. Електронска пријава дјеце за ‘еУпис’ представља олакшање за родитеље јер не морају физички одлазити до различитих институција како би прикупили све потребне документе јер све то могу да ураде једним кликом посредством портала еупис.сколерс.орг и то у било које вријеме од куће или са било које друге локације – рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, “еУпис” је олакшање за родитеље јер брже изврше пријаву дјеце за упис.

– Олакшање је и за јединице локалних самоуправа јер не морају да штампају документа из електронских база. Олакшање је и за школу јер управа школе не мора да прекуцава податке у ‘еДневник’ – навела је она.

Интернет платформа за “еУпис” ученика доступна је на страници https://eupis.skolers.org/ путем које пријава дјеце за упис траје до 31. марта ове године.

Из Министарства истичу да се упис дјеце у први разред основне школе обавља у априли и мају, пишу Независне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име