Независни оператер система у Босни и Херцеговини је у складу са захтјевом инвеститора, компаније Енер Стејт д.о.о. из Сокоца, издао овом предузећу Потврду о упису у регистар билансираних корисника, у коју је увид имао портал „Соколац-срце Романије“.

Потврда о упису у регистар издата је на прикључну снагу од 100,8 MW чиме је Енер Стејт д.о.о. Соколац стекао право билансирања на преносној мрежи БиХ од 16. јануара 2024. године.

Након успјешно потписаног уговора о концесији те уписа у регистар Независног оператера, слиједи наставак радова на добијању грађевинске дозволе, како би радови на изградњи фотонапонске електране Соколац 100 MW могли кренути почетком грађевинске сезоне.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је захвалност Независном оператеру БиХ и компанији Енер Стејт на професинализму и ажурности.

„Ова потврда уз претходно добијену концесију те све активности на добијању исте, показују нашу опредјељеност и посвећеност на успостављању зелених извора енергије. Наш циљ је да ово буде замах за зелену привреду која прати оваква постројења. Хвала предсједнику и Влади Републике Српске, надлежним министарствима, министрима у Савјету министара, Комисији за концесије, Правобранилаштву Републике Српске и Независном оператеру БиХ, на професионалном односу према инвеститору и општини Соколац. Задовољство нам је што је еминентна њемачка компанија отворила кћерку фирму у Сокоцу у Републици Српској и што се налазимо на корак од инвестиције вриједне више од сто милиона евра“ – рекао је Бјелица.

Фото: Shutterstock

Фотонапонска електрана Соколац 100 MW градиће се на Гласиначком пољу у близини магистралног пута Соколац – Рогатица и представља највећу електрану ове врсте у Републици Српској.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име