“Шуме Српске” дугују 20 милиона марака за плате, порезе и доприносе (ВИДЕО)

0

Не престају проблеми у јавним предузећима Републике Српске, која настављају да гомилају дугове. Тако су Шуме Републике Српске прошлу годину завршиле за милионским дуговањима радницима за плате и доприносе.

Јавно предузеће Шуме Републике Српске, на крају прошле године за плате запослених дуговало је више од 14 милиона марака, а за порезе и доприносе више од шест милиона марака. Дугови према радницима, како преноси Капитал, забиљежени су у скоро свим организационим јединицама овог јавног предузећа.

Шумско газдинство Вучевица Чајниче на име плата дугује више од 983 хиљаде марака, Шумско газдинство Рибник дугује преко 961 хиљаде марака, Добој 880 хиљада, Врбања Котор Варош 867 хиљада, газдинство Романија Соколац радницима дугује 827 хиљада марака, док Шумско газдинство Борја Теслић за плате дугује 770 хиљада марака.

Дугове за плате веће 500 хиљада марака имају и Шумска газдинства у Калиновику, Хан Пијеску, Бањалуци, Градишци, Кнежеву, Шипову и Сребреници. Газдинства имају и дуговања за порезе и доприносе од по неколико стотина хиљада марака – укупно више од 6 милиона.

„Када уђете у то да не плаћате редовно плате или доприносе онда улазите у једну спиралу из које је врло тешко изаћи. То је само потврда у каквом тешком финансијском стању се налази Република Српска“, каже посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак.

Ово доказује, каже Црнадак, постојање незаконите праксе и двоструких стандарда између јавног и приватног сектора.

„Ја доста разговарам са малим предузетницима и људима из привреде. Они имају страшно велике проблеме јер са најмањим закашњењем долазе им инспекције пишу им опомене камате обрачунавају. То се мора промијенити јер сваки субјект био у приватном власништву или власништву државе мора бити на исти начин третиран“, каже Црнадак.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде нису одговорили на наша питања око узрока ових дуговања и постојања плана да се он рјешава. Годинама нема ни кажњавања одговорних директора или рукиоводилаца који су направили овакве дугове.

„Можемо говорити о томе да је можда трошак плата због интензивног запошљавања или превеликог броја људи који су запослени у јавном сектору постао такав терет. Такође Шуме имају приоритет да исплате неку добит Влади Републике Српске. Могу постојати вишеструки узроци за то, али све указује на нешто што се зове лоше газдовање“, каже економиста Славиша Раковић.

У извјештају Централне пописне комисије који је Надзорни одбор већ усвојио утврђена су и одступања пописаних количина дрвних сортимената у појединим газдинствима у односу на књиговодствено стање. Све указује да су Шуме и даље далеко од сређивања стања које годинама најављују званичници Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име