На 26.редовној сједници Скупштине општине Соколац, одржаној 28.децембра прошле године доста незапажено од стране медија прошло је усвајање Закључка о повлачењу сагласности за изградњу соларне електране снаге 100 МW у Бјелосављевићима, иначе највеће планиране соларне електране у Босни и Херцеговини, чија се инвестиција процјењује на 100 милиона еура.

Извод из саопштења ОО ДЕМОС Соколац

Закључак је на иницијативу Клуба одборника ДЕМОС усвојен већином гласова 12 одборника и то ДЕМОС 3, СНСД 6, УС 1, ПДП 1 и наводни независни одборник 1.

Да подсјетимо, Уговор о додјели концесије су у име Владе Републике Српске 6.јануара ове године у Бањој Луци потписали ресорни министар Петар Ђокић, а у име инвеститора, компаније Енер Стејт Рајко Зубан.

Ово је само још један у низу многобројних доказа, у којима се јасно и недвосмислено види да отуђена скупштинска већина коју чине СНСД, ДЕМОС и Уједињена Српска покушава блокирати све развојне пројекте општине Соколац, између којих је несумњиво и изградња соларне електране у Бјелосављевићима од које је предвиђено да Општина Соколац годишње приходује око 800 хиљада КМ.

С обзиром да се у Закључку усвојеном од стране скупштинске већине захтјевало да се соларна електрана дислоцира на подручје КО Ћаварине, јасно је да би једна таква одлука у потпуности стопирала цијели пројекат, што је потврдило и Министарство енергетике и рударства Републике Српске у допису упућеном 22.јануара ове године предсједнику Скупштине општине Соколац.

„Наглашавамо, да се поступак проводи за локацију за коју је поднесена иницијатива за додјелу концесије и да се не може извршити промјена локације јер би то значило потпуно нови поступак концесије“ – закључено је у допису који је потписао министар Петар Ђокић.

Да подсјетио, Влада Републике Српске је на 47.сједници одржаној 01.12.2023. донијела Рјешење о избору најповољнијег понуђача и додјели концесије за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране „Соколац 100 MW“ на подручју општине Соколац, а исто је објављено у Службеном гласнику Републике Српске 26.децембра 2023.године.

Да ли ће ово писмо Министарства и Владе Републике Српске отријезнити отуђену скупштинску већину или не остаје да се види. Ако се по јутру дан познаје, НЕЋЕ јер сила Бога не моли! А та сила пуних годину дана има само један једини циљ – БЛОКИРАТИ РАД И ЖИВОТ У ОПШТИНИ СОКОЛАЦ!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име