1631 – Немачки кнезови – протестанти су склопили савез са шведским краљем Густавом II, чиме је и Шведска ушла у Тридесетогодишњи рат (1618-48).

1707 – Умро је последњи велики могул Индије Аурангзеб који је 1658. збацио оца с власти, погубио браћу и узурпирао престо. Освојио је Декан, Кандахар и Кабул и назвао се „Аламгир“ (освајач света). Подстицао је уметност и науку, оснивао школе и фанатично ширио ислам, прогонећи хиндуизам. Његовом смрћу почело је слабљење могулске државе.

1790 – Умро је цар Аустрије Јосиф II, најстарији син Марије Терезије и њен сувладар од 1765. до 1780. Као поборник просвећеног апсолутизма, спровео је значајне реформе, 1781. увео државну контролу над папским булама и донео Едикт о толеранцији којим је признао слободу вероисповести у аустријском царству.

1809 – Французи су после дуже опсаде заузели Сарагосу која је одбила Наполеоновог брата Жозефа за краља Шпаније.

1860 – У Новом Саду је изашао први број „Данице“, најзначајнијег књижевног часописа српског романтизма који је покренуо и уређивао Ђорђе Поповић. „Даница“ је окупила стотинак писаца, међу којима Јакова Игњатовића, Ђуру Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Лазу Костића, Љубу Ненадовића.

1886 – Рођен је мадарски револуционар Бела Кун, један од оснивача Комунистичке партије Мађарске – вођа мађарске совјетске револуције 1919. Стрељан је у стаљинистичким чисткама у СССР-у 1939, а рехабилитован после Стаљинове смрти.

1908 – Умро је писац Симо Матавуљ, члан Српске краљевске академије, један од најистакнутијих представника српског реализма. Његово најзначајније дело је роман „Бакоња фра Брне“.

1920 – Умро је амерички истраживач, адмирал Роберт Едвин Пири који је априла 1909 први стигао на Северни пол. Испитао је и најсевернији део Гренланда, опловио га и 1901. установио да је острво.

1938 – Шеф британске дипломатије Ентони Идн поднео је оставку у знак протеста због попустљиве политике премијера Невила Чемберлена (Невилле Цхамберлаин) према немачком диктатору Адолфу Хитлеру.

1942 – Јапанци су у Другом свеском рату напали португалски Тимор и острво Бали у холандској Источној Индији.

1962 – После успешних подорбиталних летова с људском посадом, САД су у орбиту око Земље лансирале свемирски брод „Меркјури-Атлас 6“, којим је први амерички астронаут Џон Глен три пута облетео око Земље. Лет је трајао четири сата, 55 минута и 23 секунде.

1967 – Председник Индонезије Ахмет Сукарно предао је сву извршну власт генералу Сухарту, задржавши само „титулу“ председника.

1979 – Од ерупције индонежанског вулкана Синира погинуло је 175 људи.

1985 – У Ирској је, и поред жестоког противљења римокатоличке цркве, легализована продаја контрацептивних средстава.

1986 – Верски сукоби Хиндуса, муслимана и Сика захватили су Индију, а у три индијске државе је заведен полицијски час.

1991 – Усвајањем амандмана 99. на Устав којим је Република Словенија дефинисана као самостална држава, Скупштина Словеније је покренула иницијативу за издвајање из СФР Југославије, док је Влада Хрватске поднела Сабору допуну Устава по којој у Хрватској важе само њени закони чиме је суспендован Устав СФРЈ.

1996 – Зетови председника Ирака Садама Хусеина, генерал Хусеин Камел Хасан и његов брат Садам Камел, вратили су се с породицама у Ирак из шестомесечног избеглиштва у Јордану. Председник их је помиловао, али су три дана касније обојица убијена.

1999 – На Косову, на подручјима Подујева, Ораховца и Суве Реке, појачао се оружани сукоб српских снага безбедности и припадника екстремистичке организације косовских Албанаца Ослободилачке војске Косова (ОВК).

2000 – Српска полиција је за седам дана привела 24 активисте студентске организације „Отпор“ због антирежимских плаката и графита. Хапшење активиста „Отпора“ и онемогућавање рада независних медија, су трајали до избора у септембру на којима је, победом Демократске опозиције Србије, срушен режим Слободана Милошевића.

2002 – У највећој железничкој несрећи у Египту, у пожару у возу на линији Каиро – Луксор погинула су 373 путника, а 66 је повређено.

2003 – У пожару на рок-концерту групе Греат Wхите у једном ноћном клубу у Вест Ворвику, на острву Роуд (САД), погинуло је 100, а повређено 200 људи.

2003 – Командант Ратног ваздухопловства Пакистана Мушаф Али Мир, његова жена и још 15 људи погинуло је када се војни авион Фокер-27 срушио у близини Кохата на северозападу земље.

2005 – Израелска влада је донела одлуку о повлачењу из појаса Газе и о етапном исељавању јеврејских насеља.

2006 – У бечкој палати „Даун Кински“ почели су дводневни преговори представника Србије и Косова о децентрализацији власти на Косову. То је био и почетак директних преговора о статусу Косова.

2006 – Умро је пензионисани надбискуп Пол Марчинкус блиски сарадник папа чији је дугогодишњи стаж на челу Ватиканске банке обележен финансијским скандалима, мистериозним смртима и криминалом.

2009 – Русија је укинула визе за путовања држављана Србије.

2009 – На основу одлуке Основног суда у Бањалуци Исламска заједница у Босни добила је око 32 милиона евра од Републике Српске и града Бањалуке, на име одштете за рушење 16 џамија на подручју Бањалуке током ратних сукоба од 1992. до 1995.

2013 – Бугарска влада дала је оставку након масовних протеста против високих цена струје и пада животног стандарда, и тако се придружила другим европским владама које су пале због „стезања каиша“ током четворогодишње економске кризе.

2017 – Глад је по први пут погодила више области Јужног Судана разореног трогодишњим ратом и готово половина становништва је требала помоћ у храни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име