1804 – Умро је филозоф Имануел Кант зачетник немачке класичне филозофије, један од најутицајнијих филозофа чије је дело донело револуционарне промене („Критика чистог ума“, „Критика практичног ума“, „Критика расудне снаге“, „Општа историја природе и теорије неба“).

1809 – Рођен је Абрахам Линколн, председник САД од 1860. до 15. априла 1865, када га је у Вашингтону убио један фанатични присталица ропства. Од 1861. до 1865. предводио је грађански рат против отцепљених јужних држава и успео да сачува Унију, а 1863. је прогласио укидање ропства у САД.

1818 – Чиле је прогласио независност од Шпаније.

1832 – Пацифичка острва Галапагос су припојена Еквадору.

1851 – Едвард Харгрејвс је нашао злато у Самерхил Крику у Новом Јужном Велсу, изазвавши „златну грозницу“ у Аустралији.

1882 – Рођен је сликар Љубомир Ивановић. Значајно је допринео развоју графике и цртежа у српском сликарству, а његови радови с мотивима из Србије и Македоније, поред уметничке имају и изузетну документарну вредност.

1899 – Немачка је од Шпаније купила острво Каролина и Маријанина острва у Пацифику.

1912 – Последњи кинески цар Пу Ји из династије Манчу абдицирао је, Кина је постала република, а први председник Сун Јат Сен.

1942 – Немачки војници су у Другом светском рату убили 42 логораша, одбегла из логора код Ниша, а 105 је успело да побегне. За одмазду је стрељано 850 људи.

1953 – СССР је прекинуо дипломатске односе са Израелом после бомбашког напада на совјетско посланство у Тел Авиву.

1961 – Саопштено је да су припадници сепаратистичког покрета Катанге убили премијера Конга и националног хероја Патриса Лумумбу. Датум и околности под којима је убијен никада нису откривени.

1973 – Северни Вијетнам је током Вијетнамског рата ослободио прву групу америчких ратних заробљеника.

1974 – У Москви је ухапшен руски писац Александар Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност 1970. Наредног дана одузето му је совјетско држављанство и протеран је из земље. После две деценије у емиграцији у Вермонту (САД), у Русију се вратио 1994.

1979 – У путничком авиону „Ер Родезија“ којег су оборили герилци у тој земљи, погинуло је 59 људи.

1986 – САД су изручиле СФР Југославији ратног злочинца Андрију Артуковића, министра унутрашњих послова усташке владе Независне Државе Хрватске у Другом светском рату. Југословенске власти су Артуковића, који је после рата побегао из земље, оптужиле за ратне злочине почињене над цивилима, међу којима је било највише Срба и Јевреја.

1993 – Бивши председник Малија, Муса Траоре и тројица високих официра осуђени су на смрт због масовних убистава 1991.

1999 – Сенат САД је председника Била Клинтона ослободио оптужби за кривоклетство и опструкцију правде, чиме је, после годину дана, окончана његова „сексуална афера“ са Моником Левински (Моница Леwинскy) и избегнуто његовог смењивање („импичмент“).

1999 – Пољска, Мађарска и Чешка прикључиле су се НАТО-у као прве од бивших чланица Варшавског пакта, војно-политичког совјетског блока.

2002 – Пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу почело је суђење бившем председнику Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу, првом шефу државе којем се судило пред Међународним судом. Милошевић је у мају 1999. оптужен за злочин против човечности, кршење закона и правила рата и геноцид током ратова у Хрватској 1992, Босни 1992-95. и на Косову 1999. Почетак „процеса столећа“ пратило је више од хиљаду највећих светских медија.

2002 – Пакистанске власти ухапсиле су милитантног исламисту Ахмада Омара Саеда Шеика, британског држављанина, главног осумњиченог за отмицу америчког репортера Данијела Перла, који је извештавао за Вол стрит џорнал.

2003 – У сукобима војске и побуњених припадника полиције и других демонстраната током протеста у Ла Пазу (Боливија), 30 људи је погинуло, а 160 је повређено.

2004 – Светска здравствена организација је потврдила да су тестови доказали да смртоносни птичији грип који је усмртио много људи, не може да се пренесе са човека на човека.

2012 – Скупштина Грчке изгласала је кључне мере штедње и Закон о смањењу дуга, што су захтевали страни повериоци да би омогућили грчкој држави да избегне банкрот. У масовним нередима који су пратили демонстрације током заседања Скупштине, повређено је 120 људи, запаљено је 45 зграда, укључујући два историјска биоскопа, демолиране су десетине продавница и кафеа у центру Атине.

2013 – Свргнути председник Киргистана Курманбек Бакијев осуђен је у одстуству на 24 године затвора због кривичних дела која је починио док је био на власти.

2013 – Северна Кореја извела подземну нуклеарну пробу.

2016 ; – ; Поглавар Римокатоличке цркве Папа Фрања и поглавар Руске православне цркве Кирил потписали су у Хавани Декларацију о верском јединству, и позвали на хитну акцију помоћи хришћанима у Ираку и Сирији.

2017 – За новог председника Немачке посланици су изабрали Франк-Валтера Штајнмајера који је претходно био министар спољних послова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име