1258 – Монголи су заузели Багдад, тадашњи центар исламског света, спалили град и побили 10.000 људи.

1763 – Мировним уговором у Паризу завршен је Седмогодишњи рат, први оружани сукоб свих европских сила. Споразумом, који су потписале Велика Британија, Француска и Шпанија, Француска се готово сасвим повукла из Индије, а Великој Британији је препустила и Канаду. Шпанија је добила Луизијану и Кубу, а Пруска је задржала Шлезију коју је преузела од Аустрије.

1837 – У двобоју је убијен руски писац Александар Сергејевич Пушкин, зачетник реализма у руској прози и један од највећих лиричара светске књижевности („Евгеније Оњегин“, „Борис Годунов“, „Пикова дама“, „Капетанова кћи“).

1878 – Конвенцијом у Ел Зањону окончан је десетогодишњи устанак против шпанске колонијалне власти на Куби.

1879 – У Великом Трнову отворено је заседање првог бугарског парламента после ослобођења од Турака.

1891 – Заслугом чувеног српског геолога Јована Жујовића, на Великој школи у Београду основано је Српско геолошко друштво, једно од најстаријих научних друштава у Србији.

1901 – У Бечу је умро српски државник Милан Обреновић, кнез (1872-82), а потом краљ Србије (1982-89). Током његове владавине Србија је стекла међународно признање на Берлинском конгресу 1878, када су јој припојена и четири округа. Закључио је с Бечом Тајну конвенцију 1881. којом је ограничена независност Србије у корист Аустро-Угарске. Абдицирао је 1889. у корист малолетног сина Александра.

1942 – Амерички џез музичар Глен Милер постао је први музичар који је добио „златну плочу“ за продају милионитог примерка композиције „Chattanooga Choo Choo“.

1947 – У Паризу су потписани мировни уговори земаља победница у Другом светском рату и бивших савезника Хитлерове Немачке.

1962 – Амерички пилот Френсис Гери Пауерс, оборен 1960. док је прелетао СССР шпијунским авионом У-2, у Берлину је замењен за совјетског обавештајца Рудолфа Абела.

1964 – У судару два аустралијска ратна брода у заливу Џервис потонуо је разарач „Војаџер“ и погинуло је више од 80 морнара.

1979 – У Љубљани је умро словеначки политичар Едвард Кардељ, високи функционер Савеза комуниста Југославије и један од најближих сарадника председника Југославије Јосипа Броза Тита. Од 1963. до 1967. био је председник Скупштине СФР Југославије.

1996 – ИМБ компјутер назван „Дубоко плаво“ ушао је у историју шаха победом над светским прваком Гаријем Каспаровом.

1997 – Хрвати из западног дела Мостара отворили су ватру на Муслимане из источног дела града који су на хрватску страну дошли да посете гробље. Две особе су погинуле, а 38 је рањено. Мостар је у босанском рату, након што су Срби били присиљени да напусте град, подељен 1993. на муслимански и хрватски део.

1998 – Умро је бивши француски министар иностраних послова Морис Шуман, творац пројекта Европске уније („Шуманов план“).

2000 – Лидер Српске радикалне странке и потпредседник Владе Србије Војислав Шешељ оптужио је независне медије да су „амерички плаћеници“ и „криминалци“, чиме је најавио почетак жестоке режимске кампање против независних медија у Србији.

2001 – Током антивладиних протеста у Техерану, у сукобу с полицијом рањено је више десетина студената, а око 100 је ухапшено.

2004 – САД су обновиле своје дипломатско представништво у Триполију после десетогодишњих непријатељских односа две земље, након одлуке Либије да напусти програм за развој оружја за масовно уништење. Званични Вашингтон је опозвао свог амбасадора у Либији 1980. године.

2005 – Северна Кореја је први пут саопштила да поседује нуклеарно оружје и суспендовала своје учешће у преговорима о спорном нуклеарном програму те земље.

2005 – Умро је Артур Милер, великан америчког позоришта. Поред осталог написао је „Смрт трговачког путника“, а његова дела углавном су говорила о обичним људима.

2006 – За председника Косова изабран је Фатмир Сејдиу, високи функционер Демократског савеза Косова (ДСК).

2006 – Умро је мексички сликар и вајар Хуан  Сориано, чије се велике скулптуре налазе на значајнијим местима у главном граду Мексика.

2014 – Умрла Ширли Темпл, најомиљеније дете Холивуда, која је глумила у филмовима од треће године. Глумачку каријеру је окончала са 22 године и посветила се хуманитарном раду („Bright Eyes“, „Stand Up“, „Cheer and Curly Top“, „Heidi“, „Little Princess“).

2016 – Екстремни временски услови које узрокује метеоролошки феномен Ел Нињо у Северној Африци довео је три милиона људи у руралним провинцијама у Зимбабвеу до глади, саопштиле су власти Харареа.

2018 – На Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу прву пут је наступила женска корејска репрезентација у хокеју на леду, састављена од хокејашица Јужне и Северне Кореје.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име