Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је задовољан оним што је чуо на ванредној сједници Савјета безбједности УН на којој је Београд указао да Приштина спроводи злочин против човјечности намјерно креирајући неподношљиве услове живота за Србе на Косову и Метохији, те оцијенио да је ово, како год се окрене, једна мала, али значајна побједа Србије.

Вучић је истакао да су поруке Србије биле садржајне, јасне, одговорне и озбиљне, а да се, са друге, приштинске стране, чула аргументација која се засива на личној мржњи.

– Када не можете да одговорите на аргументе о формирању Заједнице српских општина, о нападима на Србе, о томе зашто малтретирате запослене у српским амбулантама, домовима здравља и општинама, каква је то робусна демократија гдје је излазност три одсто, онда морате да кренете са личним увредама. Добро је што нису имали озбиљнију аргументацију од тога –рекао је Вучић у Њујорку након сједнице.

Он је навео да ће ова сједница тек бити анализирана, али да мисли да је на сједници Савјета безбједности на страни Србије било седам од 15 земаља, које нису признале „косовску независност“.

– Најоштрији против нас и највише на страни Приштине су биле Велика Британија и Швајцарска. Био сам изненађен веома коректним иступом Француза. Изузетни су иступи Алжира, Кине, Русије, Еквадора, Сијера Леонеа, Мозамбика. Коректни су били и иступи Кореје и Малте, које су признале тзв. косовску независност – рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је најважније што је Србија чињеницама говорила о ономе што се дешава на Косову и Метохији.

– Наравно, ово неће ријешити проблеме на Косову и Метохији, ми сутра нећемо моћи да преносимо динаре, али наш народ треба да зна да ћемо се борити за њих, као што ћемо се борити за истину, увијек и цијелог живота -рекао је Вучић.

Наводећи да је то можда тежи, али слободарски српски пут, Вучић је рекао да је поносан на Србију, која смије да се понаша озбиљно и одговорно, али и да чува свој слободарски дух и да у лице каже „попу поп, бобу боб“, да чува своју земљу и да штити своју будућност.

Он је истакао да је важно што су се на овој сједници, која је била отворена за јавност, чули аргументи Србије, које многи безброј пута не би жељели или никада нису хтјели да чују.

Вучић је рекао да ће Србија бити уз српски народ на Косову и Метохији, да ће се бринути о њима и никада их неће оставити, нити се одрећи своје земље.

Он је рекао да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти бјежи од формирања ЗСО „као ђаво од крста“.

– Нема паралелених структура Србије, зато што све што данас финансирамо је дио предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије – рекао је Вучић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име