Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће Влада и институције Српске законском регулативом пратити пројекте из области обновљивих извора енергије јер је то препознато као развојна шанса.

Вишковић је истакао да Република Српска у овом тренутку има значајан број издатих концесија за производњу соларне енергије, као и велико интересовање домаћих и страних инвеститора за ове пројекте.

„У енергетском билансу Републике Српске имамо само 1,3 одсто учешћа соларне енергије у укупној енергији. Ове године очекујемо да се у мрежу укључе још двије соларне електране од 60 и 20 мегавата, па би тај проценат до краја године био 3,5 одсто“, рекао је Вишковић у обраћању на „Балкан солар самиту“ посвећеном промоцији зелене енергије и заштити животне средине.

Он је нагласио да су планови Владе Републике Српске и „Електропривреде Републике Српске“ да се озбиљније приступи изградњи соларних електрана.

„Желимо да омогућимо да свако домаћинство, које има простора, сагради соларну електрану за своје потребе и на тај начин би ослободило значајне ресурсе за Републику Српску која онда може са тим вишковима да се појављује на тржишту“, рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да је електрична енергија у Српској на нивоу социјалне категорије, да то желе сачувати, али и ослободити вишкове са којима ће трговати по берзанским цијенама.

Отварању Самита присуствовали су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар за европске интерације и међународну сарадњу Златан Клокић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

На Самиту су и представници локалних заједница, „Електропривреде Републике Српске“, јавних предузећа из Српске, Федерације БиХ, као и компанија из иностранства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име