Фото: Shutterstock

Уредба о условима, начину и поступку за давање пољопривредног земљишта у државној својини на коришћење у непољопривредне сврхе, коју је 2021.године усвојила Влада Србије, даје могућност локалним самоуправама да распишу јавна надметања за издавање земље за инсталирање електрана на обновљиве изворе, али и за одлагање јаловине, пепела, шљаке и других опасних и штетних материја.

Уредба о давању у закуп пољопривредног земљишта у непољоприведне сврхе примењује се на земљу која је у катастру непокретности Републичког геодетског завода уписана по врсти као пољопривредно земљиште у државној својини.

Право на коришћење може да траје највише 30 година

Државна пољопривредна земља се може давати у закуп за градњу соларних електрана и ветропаркова, али и за извођење геолошких истражних радова и експлоатацију минералних сировина (глине, шљунка, песка, камена, нафте и природног гаса) и одлагање јаловине, пепела, шљаке и других опасних и штетних материја на пољопривредном земљишту. Када је реч о одлагању ових материја та активност се може обављати уз достављање неопходних одобрења издатих од стране Министарства рударства и енергетике.

Државно пољопривредно земљиште може се дати на коришћење физичком или правном лицу, и то на период до 30 година, наводи се у Уредби.

Предмет коришћења може бити необрадиво државно пољопривредно земљиште (пашњаци, трстици и мочваре), односно обрадиво државно пољопривредно земљиште (њиве, ливаде, вртови, воћњаци и виногради) шесте, седме и осме катастарске класе.

Давање државне земље за градњу соларних електрана и ветропаркова могло би, после доношења новог Закона о обновљивим изворима енергије, додатно да подстакне и убрза градњу електрана за производњу зелене енергије. На другој страни, омогућавање депоновања јаловине, пепела, шљаке и других опасних и штетних материја на пољопривредном земљишту могло би да изазове низ проблема.

Poljoprivredno zemljište će biti moguće zakupiti i radi izgradnje solarnih elektrana

Јавна надметања расписују локалне самоуправе

Надлежни орган локалне самоуправе, како се наводи у Уредби, групише државно пољопривредно земљиште које се планира за давање на коришћење у посебне јединице јавног надметања, а заинтересовано лице или фирма самоуправама достављају писмо о намерама за коришћење државне земље и одговарајући пројекат

Одлуку о објављивању јавног огласа за давање земље у закуп доноси надлежни орган локалне самоуправе, уз сагласност Министарства пољопривреде.

Давање у закуп спроводи се у поступку јавног надметања, пише у Уредби.

Почетна годишња висина накнаде на јавном надметању једнака је петоструком износу просечне цене закупа по хектару државног пољопривредног земљишта ако ће се земља користити за ветропаркове и соларне електране. Почетна накнада за експлоатацију минералних сировина и одлагање штетних материја је тридесетоструки износ просечне цене закупа.

Srbija omogućila zakup državne poljoprivredne zemlje za gradnju vetroparkova i solarnih elektrana 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име