1412 – У Новом Брду је издат „Закон о рудницима Деспота Стефана“. То је значајан документ српске писмености и правног система, и садржи податке о животу српског народа на почетку XВ века.

1635 – Француску академију, једну од најчувенијих у Европи, основао је кардинал Ришеље (Рицхелиеу), министар краља Луја XИИИ (Лоуис).

1860 – Рођен је писац Антон Павлович Чехов, један од најистакнутијих представника новелистичког жанра у руској и светској књижевности. Сматра се ненадмашним мајстором драмске атмосфере и дијалога, а његови поyори[ни комади „Галеб“, „Три сестре“ и „Вишњев сад“ и данас су на репертоарима светских позоришта.

1872 – Рођен је Гоце Делчев, вођа национално-револуционарног покрета у Македонији с краја 19. и почетка 20. века. Погинуо је у борби с Турцима у мају 1903, три месеца пре избијања Илинденског устанка, чији је почетак одлагао сматрајући да је преурањен и слабо припремљен.

1886 – Немачки инжењер Карл Бенц (Бенз) патентирао је први успешан аутомобил на бензин.

1889 – Аустроугарски принц-престолонаследник Рудолф, једини син Франца Јосипа И нађен је мртав заједно с љубавницом Маријом Вечером у дворцу Мајерлинг крај Беча.

1896 – Америки лекар Емил Граб (Емиле Груббе) први је употребио терапију зрачењем у лечењу рака плућа, применивши је у Чикагу на пацијенткињи Роуз Ли (Росе Лее).

1899 – Умро је француски сликар енглеског порекла Алфред Сисле (Сислеy) један од стваралаца француског импресионизма. Излагао је на првој изложби импресиониста, 1874. у Паризу.

1916 – Немци су у Првом светском рату први пут бомбардовали Париз из цепелина.

1934 – Рођен је песник Бранко Миљковић који се првом збирком „Узалуд је будим“ (1957) уврстио међу значајне српске лиричаре друге половине 20. века („Порекло наде“, „Ватра и ништа“, „Смрћу против смрти“ – написао заједно с Блажом Шћепановићем). Извршио је самоубиство 1961.

1941 – Умро је грчки генерал и државник Јоанис Метаксас (Иоаннис Метаxас). Као премијер и министар војске 1936. распустио је Скупштину и успоставио профашистичку диктатуру. Ипак, у Другом светском рату у октобру 1940. одбио је ултиматум фашистичке Италије и организовао отпор италијанској агресији, и потиснуо њене снаге дубоко у Албанију.

1942 – Перу и Боливија су потписивањем протокола у Рио де Жанеиру окончали рат започет 1941. године због спорне пограничне територије у подручју амазонске џунгле, али спорно питање тиме није решено.

1950 – Почела је прва у низу побуна у Јоханесбургу, изазване расистичком политиком владе Јужне Африке.

1959 – Дански путнички брод „Ханс Хедтофт“ ударио је код Гренланда у ледени брег и потонуо. Погинуло је 95 људи.

1963 – Француска је ставила вето на пријем Велике Британије у Европску економску заједницу (Европска унија).

1989 – После седам година неспоразума и међународне арбитраже, Израел је вратио Египту град Табу на Црвеном мору, који је окупирао у израелско-арапском рату 1967.

1994 – Аустријанка Улрике Мајер (Маиер), двострука светска првакиња у скијању, умрла је од повреда задобијених приликом пада у такмичењу у спусту за Светски куп.

1996 – Венецијанска оперска кућа „Ла Фениче“ изгорела је у пожару, други пут за 204 године.

1999 – Контакт-група је позвала власти Србије и представнике косовских Албанаца да до 6. фебруара приступе мировним преговорима у замку Рамбује у близини Париза.

2001 – Умро је истакнути француски позоришни и филмски глумац Жан-Пјер Омон (Јеан-Пиерре Аумонт). Уз Шарла Боајеа (Цхарлес Боyер) био је један од ретких Француза који је направио каријеру и у Холивуду („Америчка ноћ“, „Мачка и миш“).

2002 – У Кабулу се завијорила стара застава Авганистана, по први пут од комунистичког преврата 1978. године који је означио почетак 23-годишњих ратова и криза у земљи.

2005 – Умро је Ефраим Кишон (Епхраим Кисхон), Јеврејин који је преживео холокауст и постао један од најпознатијих и најпревођенијих израеских писаца. Међу најпознатијим књигама су „Није фер Давиде“, „Кита боли море“, „Јабука је свему крива“, „Књига за пореске обвезнике“, „Код куће је најгоре“ и „Помозите свету на своју штету“.

2012 – Умро је Оскар Луиђи Скалфаро, који је био председник Италије од 1992. до 1999. године.

2015 – Преминула је Колин Мекалоу (Цоллеен МцЦуллоугх), аустралијска књижевница, ауторка бестселера „Птице умиру певајући” по којем је снимљена ТВ-серија с Рејчел Ворд (Рацхел Wард) и Ричардом Чемберленом (Рицхард Цхамберлаин) у главним улогама.

2016 – Преминуо је француски филмски режисер Жак Ривет (Јацqуес Риветте), један од пионира француског Новог таласа, познат по снажним женским ликовима у филмовима „Калуђерица“ (Ла Религиеусе), „Ла Белле Ноисеусе“, и филмској верзији прице о Јованки Орлеанки „Јеанне ла Пуцелле“.

2018 – Румунски парламент је за премијерку изабрао Виорику Данчилу и то као прву жену на тој функцији. Виорика Данчилу је и трећа особа на челу Владе Румуније током протеклих годину дана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име