© Соколац-срце Романије

Српска православна црква данас обиљежава Савиндан, празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. Свети Сава се слави као заштитник школе, учитеља и ђака. Пригодним програмом широм Републике Српске овај празник обиљежиле су школе. Тако је данас било и у Сокоцу – срцу Романије.

Поред традиционалног обиљежавања школске славе Основне школе Соколац, овај празник прослављен је данас и у манастиру Светог великомученика Георгија у присуству малишана са Равне Романије. Игуман манастира отац Андреј присутним малишанима, који похађају основну школу, припремио је поклон пакетиће и дружење у помоћним просторијама манастира.

© Соколац-срце Романије

Ко је био Свети Сава

Рођен је као Растко Немањић, био је најмлађи син жупана Стефана Немање, и брат Вукана и Стефана Првовенчаног. Замонашио се као младић на Светој Гори, у руском манастиру Свети Пантелејмон где је добио име Сава. У Србију се вратио 1208. године како би помирио завађену браћу. Такође, 1219. године убедио је Васељенског патријарха и никејског цара да одобре аутокефалност српске цркве са статусом архиепископије.

Свети Сава, архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, законописац, дипломата, књижевник и ходочасник, био је и оснивач Прве српске болнице. Бавио просветитељским радом, а иза себе је оставио и писана дела – „Житије Светог Симеона“, „Kарејски типик“, „Хиландарски типик“…

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника, светкују га многе занатлије. У школама тај дан је радни, али ненаставни дан.

Први писани траг о школској прослави Савиндана је из 1734. године када је обележен у Сремским Карловцима. Кнез Михаило Обреновић донео је наредбу о школској прослави дана Светог Саве у Србији, што је било регулисано законом од 13. јануара 1841. године. Слава је у то време уведена и на Лицеј, а од 1864. године на Универзитет.

У одлуци Попечитељског просвјештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада у свим школама најсвечаније прославља.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти, а после полувековне забране у комунистичком режиму прослављање празника настављено је 1989. године.

Свети Сава је преминуо у Трнову 25. јануара 1236. године, а према списима из тог времена вест о његовој смрти стигла је у Србију два дана касније, 27. јануара и тај дан је црква установила као празник којим се обележава успомена на његов живот и дело.

Мошти Светог Саве сахрањене су у манастиру Милешева, а отоманске власти су их ископале и 1594. спалиле на Врачару, где се данас налази спомен храм који му је посвећен.