1235 – У Трнову, у Бугарској умро је Сава Немањић (Свети Сава), утемељивач Српске православне цркве, државе и школства. Године 1219. издејствовао је аутокефалност СПЦ, а његова дела „Номоканон“ (1220) и „Синодик православља“ (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности. Његовом заслугом основани су књижевни и школски центри у манастирима. Мошти Светог Саве сахрањене су маја 1237. у манастиру Милешева, а отоманске власти су их ископале и 1594. спалиле на Врачару, у Београду.

1822 – На скупштини у Епидаурусу грчки устаници прогласили су независност Грчке коју је Турска признала 1829.

1859 – Рођен је немачки цар и пруски краљ Фридрих Вилхелм ИИ Виктор Алберт (Фриедрицх Wилхелм). На престо је ступио 1888, а 1918. је, после пораза Немачке у Првом светском рату, приморан је да абдицира. Побегао је у Холандију која је одбила да га изручи савезницима ради суђења за ратне злочине. Умро је 1941. у Холандији.

1865 – Шпанија је признала независност Перуа.

1885 – Рођен је амерички композитор Џером Керн (Јероме), отац модерног мјузикла. Његова оперета „Пловеће позориште“ сматра се једном од најбољих у историји позоришта САД. Компоновао је и филмску музику.

1901 – Умро је италијански композитор Дјузепе Верди (Гиусеппе), један од највећих музичких стваралаца 19. века. Светску славу стекао је операма „Аида“, „Отело“, „Травијата“, „Риголето“, „Набуко“, које су и данас кључне на репертоаримаа оперских кућа широм света. Његовој сахрани у Милану присуствовало је 200.000 људи.

1924 – Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца потписала је у Риму пакт о пријатељству и сарадњи с Италијом и споразум којим је Ријека предата Италији.

1926 – Енглески проналазач Џон Логи Берд (Јохн Логие Баирд) је у Лондону први пут јавно демонстрирао телевизију.

1943 – Ратно ваздухопловство САД је у Другом светском рату први пут напало Немачку целодневним бомбардовањем ратне луке Вилхелмшафен.

1945 – Совјетске јединице су ослободиле Аушвиц, нацистички концентрациони логор у Другом светском рату у којем је убијено милион и по људи, међу којима више од милион Јевреја. Тај датум обележава се у Европи као Дан холокауста.

1964 – Француска је успоставила дипломатске односе с Народном Републиком Кином.

1967 – Током проба за лет на Месец у бази Кејп Кеневерал, тројица америчких астронаута су погинула у пожару свемирског брода „Аполо 1“.

1967 – Представници 60 земаља потписали су споразум о забрани употребе оружја за масовно уништавање у свемиру.

1973 – Потписивањем мировног уговора у Паризу је завршен Вијетнамски рат и окончано војно ангажовање САД у тој земљи. Главни преговарачи амерички државни секретар Хенри Кисинџер (Хенрy Киссингер) и северновијетнамски министар Ле Дук То добили су те године Нобелову награду за мир.

1981 – Најмање 500 људи је погинуло на индонежанском фериботу „Тампомас ИИ“ који је после пожара потонуо у Јаванском мору.

1991 – Ратно ваздухопловство САД је у Заливском рату почело масовно бомбардовање града Басре, другог по величини у Ираку.

1991 – Посланици Собрања изабрали су Киру Глигорова за председника СР Македоније.

1996 – У Нигеру је војним ударом оборен први демократски изабран председник Махамане Осман (Оусмане).

1997 – Уочи Светосавске литије, у којој је те године учествовало више од 100.000 људи, повукао се полицијски кордон у Коларчевој улици у центру Београда. Полиција и студенти демонстранти непрекидно су седам дана стојали једни спрам других током протеста због фалсификовања локалних избора у Србији у новембру 1996. Студенти су бучно прославили завршетак акције „кордоном на кордон“, како су назвали акцију, и кренули у протестну поворку улицама Београда.

1998 – Европска унија и НАТО изразили су забринутост због заоштравања стања на Косову, где су учестали сукоби наоружаних Албанаца и српских снага безбедности.

1999 – Београдска канцеларија Високог комесаријата УН за избеглице је саопштила да у 98 села у централном и западном Косову више нема српског становништва.

2002 – У серији експлозија и пожару у војном складишту у Лагосу погинуло је више од 1.000 људи.

2003 – Скупштина Србије усвојила је Уставну повељу нове државне заједнице назване Србија и Црна Гора.

2004 – У Варшави је умро доајен пољског парламентаризма и демократије, писац и политичар Александер Малаховски (Малацхоwски).

2006 – Умро је бивши немачки председник Јоханес (Јоханнес) Рау, истакнута политичка личност у послератној Немачкој.

2007 – Умро је бивши председник Индонезије генерал Сухарто, чија је ауторитарна владавина трајала 32 године и била обележена корупцијом, непотизом и кршењем људских права.

2010 – Умро је амерички романописац и приповедач Џером Дејвид Селинџер (Јероме Давид Салингер) аутор знамеитог романа „Ловац у ражи“. Његова дела су и „Френи и Зуи“, „За Есме“, „Високо подигните кровну греду, тесари“ и „Симор: увод“.

2012 – Норвешка се извинила због хапшења и депортације Јевреја током Другог светског рата.

2013 – Српски тенисер Новак Дјоковић освојио је Отворено првенство Аустралије трећи узастопни пут.

2015 – Обележена је 70. годишњица ослобођења логораша из нацистичког концентрационог логора Аушвиц, у Пољској. Преживели логораш Роман Кент рекао је на свечаности „ми, преживели, не желимо да будућност наше деце буде таква каква је била наша прошлост“

2018 – У другом кругу директних избора за председника Републике Ческе победио је Милош Земан и добио нови петогодишњи прдседнички мандат.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име