Предсједник Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић изјавио је да би српски органи безбједности требало да спроведу истрагу о наоружавању Приштине јер је Косово и Метохија саставни дио Србије по Резолуцији Савјета безбједности УН 1244.

Петронијевић је, поводом најаве предсједника Србије Александра Вучића да би могао да покрене истрагу о противправном наоружавању самопроглашеног Косова, али тако да не доведе земљу у тешку позицију, нагласио да Косово није међународно призната држава, без обзира на број земаља које су то противправно учиниле и да је ријеч о кршењу међународног права.

Он је рекао да је јасно ко наоружава Косово и Метохију, ко нарушава Резолуцију 1244 и прави војску, као и против кога је то уперено.

– Запад ради на тај начин да, уколико се право поклапа са мојим интересима, онда ћу га примјењивати, а уколико се не поклапа, онда ћу га игнорисати. Направићу и смислићу правила јер сам јачи и онда ћу инсистирати да се спроводе до момента док не буду одговарала неким новим, будућим интересима, а онда ћу их поново промијенити – објаснио је Петронијевић.

Он је упозорио на то да су Србија и њене власти под страховитим притиском и да је неопходно издржати до маја када би, како је навео, требало да буде пресјек у којем ће наступити дешавања у ЕУ и САД, који ће све који се баве Србијом и Косовом и Метохијом довести у ситуацију да се баве својим проблемима.

Издржати до тада, покушати да не дође до сукоба. Албанци су отворено спремни на то и не спремају се сами, већ подстакнути и потпомогнути Западом. Оног момента када се доље појавио британски министар спољних послова, дато је „зелено свјетло“ да раде то што раде – рекао је Петронијевић за Танјуг.

Он је нагласио да би оно до чега би органи Србије могли да дођу уз озбиљнију истрагу требало да доставе Савјету безбједности УН, да траже хитну сједницу овог тијела о тој теми кршења Резолуције 1244.

– Да ли ће то помоћи или не, да ли ће довести до неких разултата или не, нека се бар зна ко је и на какав начин довео до неког проблема – закључио је Петронијевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име