1579 – Северне низоземске покрајине Холандија, Зеландија, Утрехт, Гелдерленд, Фризија, Гронинген и Оверајсел прогласиле су Утрехтску унију ради супротстављања шпанској власти. Унија се 1581. отцепила од Шпаније, а Вестфалским миром 1648. добила независност и потом прихватила назив Холандија према највећој и најбогатијој провинцији.

1759 – Рођен је шкотски песник Роберт Бернс (Бурнс), последњи велики песник који је писао на шкотском дијалекту. Наставио је и до савршенства довео традицију шкотске народне поезије („Там О’Шантер“, „Упркос свему“).

1831 – Пољски парламент (Сејм) прогласио је независност Пољске и свргнуо руског цара Николаја И с пољског престола. Велики део Варшавског војводства, под називом Пољско краљевство прикључен је 1815. Русији, а руски цар постао је и краљ Пољске. Руси су у септембру угушили пољски устанак, укинут је устав и распуштен Сејм.

1878 – У руско-турском рату потопљен је турски брод након што су га Руси погодили торпедом. То је био први брод погођен и потопљен тим подводним оружјем.

1882 – Рођена је енглеска књижевница Аделина Вирџинија Вулф (Аделине Виргиниа Wоолф), аутор психолошких романа у којима је користила технику унутрашњег монолога и „тока свести“. Убраја се међу најбоље енглеске романописце 20. века. У наступу депресије изазване Другим светским ратом, извршила је самоубиство 1941. („Излет на светионик“, „Госпођа Деловеј“, „Таласи“).

1899 – У Пожаревачком затвору је умро српски револуционар и публициста Васа Пелагић, један од првих поборника идеје социјализма у Србији и на Балкану. Био је плодан и популаран писац, а радови објављени за његовог живота штампани су у 250.000 примерака.

1904 – У Београду је почео излазити дневни лист „Политика“, чији је оснивач и први уредник био Владислав Рибникар.

1919 – Основана је Лига народа, претеча Уједињених нација.

1924 – У француском граду Шамони отворене су прве зимске Олимпијске игре.

1942 – Тајланд је у Другом светском рату објавио рат Великој Британији и САД.

1947 – Умро је најпознатији амерички гангстер Ал Капоне (Цапоне). Организатор подземља у Чикагу и шеф једног од највећих гангстерских гангова, био је у затвору (1931-39) због утаје пореза.

1961 – Председник САД Џон Кенеди (Јохн Кеннедy) одржао је у Стејт департменту у Вашингтону прву конференцију за новинаре коју је телевизија преносила уживо. Кенеди је одговорио на 31 питање.

1971 – Генерал Иди Амин је војним ударом оборио с власти председника Уганде Милтона Оботеа и потом се прогласио за председника.

1978 – Умро је српски писац Скендер Куленовић, члан Српске академије наука и уметности, аутор поеме „Стојанка мајка Кнежпољка“. После Другог светског рата био је директор драме у сарајевском позоришту и уредник београдске издавачке куће „Просвета“.

1983 – Кинеске власти су преиначиле у доживотну робију смртну казну изречену истог дана 1981. Мао Цедунговој (Зедонг) удовици Ђанг Ћин (Јианг Qинг).

1987 – Умро је истакнути српски сликар Предраг Пеђа Милосављевић, члан Српске академије наука и уметности. Међународну репутацију стекао је 1937. на изложби у Паризу када је добио „Гран при“. Написао је есеје „Између трубе и тишине“ и драму „Зопир“.

1991 – Скупштина (Собрање) Македоније, једне од република СФР Југославије усвојила је декларацију о независности и платформу за преговоре о будућности Југославије.

1996 – Парламентарна Скупштина Савета Европе примила је Русију у чланство те организације и поред оштрих критика због руског војног ангажовања у Чеченији.

1997 – Од тешких повреда задобијених приликом покушаја самоубиства 16. јануара, на Војномедицинској академији у Београду умро је српски књижевник и бивши потпредседник Републике Српске Никола Кољевић.

1999 – У серији земљотреса у Колумбији, који је погодио регију узгајивача кафе, погинуло је око 2.000 људи, а стотине хиљада остало је без домова.

2002 – Умрла је Дороти Карингтон, британска историчарка, антрополог и књижевница позната по својим књигама о острву Корзика где је живела.

2005 – У стампеду током ходочашћа ка храму богиње Манде Деви на западу Индије, погинуло је најмање 258 хиндустичких ходочасника, укључујући жене и децу.

2006 – На првим парламентарним изборима на територијама под палестинском управом победило је Исламски радикални покрет Хамас, који је формирао нову владу на челу је истакнути лидер тог покрета Исмаил Ханије.

2010 – Страдало је свих 89 путника када се авион „Етиопијан ерлањза“ срушио у Средоземно море само неколико минута по полетању са аеродрома у Бејруту.

2011 – Антивладине демонстрације у Египту које су почеле мирно, претвориле су се у сукоб демонстранта и полиције, уз бацање каменица и употребу сузавца И водених топова. Означавају почетак првиог таласа Египатске револуције, која је на крају довела до смењивања Хоснија Мубарака после скоро 30 година власти.

2015 – Умро је Демис Русос, грчки поп и рок певач, који је светску славу стекао седамдесетих хитовима „Форевер анд евер“, Гоодбyе мy лове, гоодбyе“ , „Велвет морнинг“, „Сомедаy сомеwхере“, „Qуанд је т’аиме“. Био је члан рок групе „Афродитино дете“, као и чувени грчки композитор и музичар Вангелис.

2015 – Преминуо је Павле Минчић, глумац, сатиричар, хумориста, певач и пијаниста. Остваро је запажене улоге у комадима „Јаје“, „Оловка пише срцем“,“Тужна је недеља“,“Ревизор“, „Дневник једног лудака“. Генерације ће га се сећати по улози Паје у дечијој серији „На слово, на слово“.

2019 – Преминуо је редитељ Душан Макавејев, један од оснивача филмског црног таласа. Његови најпознатији филмови су „Невиност без заштите“, „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“, „Мистерија организма“, „Тхе Цоца Цола кид“, „Манифесто“, „Горила се купа у подне“. Бавио се писањем и био уредник Студента, Књижевних новина и Данаса.

2019 – Грчки парламент ратификовао је споразум из Преспе о имену Македоније (Северна Македонија) којим се решава вишедеценијски спор и омогућавају евроатлантске интеграције Скопља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име