Балкан је једна од четири руте за трговину хероина из Авганистана у Европу, наводи се у новој анализи Европола.

Док балканска рута остаје кључни коридор за трговину хероином у ЕУ, чини се да се пљенидбе дуж ње смањују иако су строже граничне контроле дуж копненог дијела кроз Турску и Бугарску, наводи европска полицијска организација.

Поред балканске рута, у анализи се наводи да се трговина врши јужним, кавкаским и сјеверним правцима, те да трговци прилагођавају руте и методе да би минимизирали ризике и искористили нове могућности.

Чини се, наводи Европол, да је трговина хероином на јужној рути ка ЕУ у порасту. То се може видјети у великим количинама хероина које полазе из лука у Ирану и Пакистану, као и значајним пљенидбама у европским лукама.

У документу се описује европско тржиште хероина, од производње и трговине, до дистрибуције и употребе. Такође детаљно су описани процеси, материјали и криминални актери укључени у различите фазе и нивое тржишта. Тамо гдје су доступни, подаци о хероину су допуњени увидима у друге опиоиде којима се тргује и који се конзумирају у ЕУ.

Малопродајно тржиште хероина у ЕУ процјењује се на најмање 5,2 милијарде евра годишње. Количина хероина коју су заплијениле чланице ЕУ више се него удвостручила у 2021. години на 9,5 тона, што је највише у посљедњих 20 година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име