Фото: Бојан Д.Тошић

Поводом најављене обуставе рада у Јавној установи за предшколско образовање и васпитање Соколац и саопштења неких политичких организација са подручја општине Соколац, начелник општине Милован Бјелица упутио је отворено писмо како би јавност и прије свега родитеље дјеце која похађају вртић упознао са актуелним дешавањима у овој јавној установи. Саопштење преносимо у цијелости и без измјена:

Поштовани суграђани, цијењени родитељи,

Будући да су радници Јавне установе за предшколско образовање и васпитање Соколац најавили обуставу рада у понедјељак 22.1.2024. године, важно је да као корисници будете упознати са дешавањима у овој јавној установи.

Од јануара 2023. године, до јануара 2024. године, радници запослени у соколачком вртићу примили су 13 личних доходака.

Да, тачно је да се касни са платама, такво стање је због бројних фактора. Нико не каже да су закашњења у исплатама из 2012. године.

Ускраћивати некоме вртић није популарно, није добро политичару да то некоме оспори, директору да не прими дијете. Знамо ми сви одлично колико дјеце родитељи доводе у вртић да би вријеме проводили у кафанама и ко зна гдје све. Такви као таоце држе све оне родитеље који су запослени и који заиста морају да дијете доводе у установу која ће се о њима бринути.

Зна се одлично или би требало да се зна и колика је комерцијална цијена боравка дјеце у вртићу, те колико плаћају родитељи, а колико дотира општина.

Скупштинска већина бјежи од одговорности

Захваљујући скупштинској већини и појединим неодговорним директорима из дана у дан на терет општине намећу се нове финансијске обавезе док иста та већина неће да подржи оне одлуке које ће општини Соколац обезбиједити додатне приходе финансирања. Скупштинска већина није прихватила ни мој приједлог да се рефинансирају и репрограмирају обавезе и поред добијене сагласности Владе Републике Српске. Општина Соколац тренутно има задужење од 14% (законски дозвољено 18%), што значи да има велики простор за рефинансирање доспјелих обавеза. Одбијањем приједлога одлуке о рефинансирању и репрограму дошли смо у ситуацију да буџетски корисници не могу овјерити здравствене књижице.

Колико се плаћа гријање, колико храна за дјецу и запосленима топли оброк, који исти ти запослени траже и у новцу. Дакле бесплатан топли оброк, храна која је најбоља за дјецу, плус топли оброк у новцу, а као вид стимуланса одобрен им је и регрес.

Дјеца запослених у вртићу ослобођена су плаћања. Нису ли и то одређене погодности?

На први штрајкачки захтјев ове године да се исплате два лична дохотка одговорено је и исплаћено је. Потом је услиједио нови захтјев за два мјесеца, један је плаћен, да би се повећао поново на два.

Проблем представља однос и схватање које се базира на “ја хоћу” без разумијевања шта може. Тако способношћу оних који воде вртић за три године са 22 радника дошло се на 32. Док се све вријеме потенцира општинска управа и запослени.

Јасно је да је овај штрајк као и други у протеклом периоду врста политичког притиска.

Родитељи колатерална штета нереалних политичких амбиција

Поштовани суграђани драги родитељи, ви сте, односно ваша права се газе, јер сте колатерална штета нереалних политичких амбиција и апетита.

Неспособност и некомпетенција уништавају ЈУ од вртића до комуналног предузећа. Потребе грађана, функционисање заједнице, дужности и обавезе једне општине, скупштинска већина схвата искључиво као средство за обрачун и политиканство.

Како је изгледао соколачки вртић прије само неколико година

Тврде да занемарујемо вртић, од вас траже да то вјерујете, да занемарите утопљавање зграде, постављање нове столарије, нових подова, новог намјештаја, најсавременијег дидактичког материјала, нове опреме за кухињу и вешерај, већег броја ноових постељина, новог мобилијара за двориште, постављање видео надзора, вањског освјетљења итд.

Како изгледа соколачки вртић данас

У понедјељак за деструкцију и притисак искористиће вртић, дјецу, родитеље и запослене, прије тога користили су спортисте, рекреативце, сутра ће бити неко други, била права и захтјеви испуњени или не – закључује се у саопштењу начелника Бјелице.

Почели радови на реконструкцији соколачког вртића

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име