Песма “Амено”, још позната и под називом “Дори ме”, велики је хит Њу ејџ музичког пројекта Ера (односно +eRa+ или “Enminential Rythmn of the Ancestors”) из Француске.

Песма је део албума “Ера” који је композитор Ерик Леви, заједно са текстописцем Гајем Протероом, објавио 1996. године. Албум је за кратко време доживео светски успех. Продат је у преко шест милиона примерака и, у то време, постао је најизвоженији музички производ у историји Француске.

Сав тај огроми успех, група је дуговала једној песми – “Амено”. Па, о чему тај планетарни хит заправо говори? И…

Шта значи “Дори ме, интеримо адапаре, дори ме… Амено, амено”?

Одговор је – БАШ НИШТА!

“Амено” је песма написана на псеудо-латининском. То заправо значи да речи звуче као латински, али да су у ствари намерно лишене било каквог конкретног значења. У питању је суптилна мешавина латинског, италијанског, шпанског и португалског језика. Неке речи или чак и читаве синтагме заиста постоје и могу се превести са неког од ових језика, али узета у целини – песма нема апсолутно никакво значење!

Леви и Протеро познати су по стварању овакве врсте музике, а највећи број њихових песама личи на мешавину црквеног појења и чаробњачких инкантација.

Није тајна одакле им инспирација. Леви се у младости интересовао за историју катара тј. албижана – средњовековног религиозног покрета (за чије учење се верује да има корене у учењу балканских богумила), па је читав пројекат “Ера” осмислио тако да намерно асоцира на тај историјски период, мистицизам и магију.

И иначе, највећи број теоретичара музике Њу ејџ правац дефинише као смирујућу музику намењену релаксацији, погодну за јогу, медитацију или читање. Она треба да код слушаоца изазове позитивна осећања, ублажи стрес и створи смирујућу атмосферу.

Нове верзије

Са невероватних 147 милиона прегледа, оригинални спот за песму и даље је хит на интернету.

Рађен је у истом маниру као и читав пројекат и у њему ћете видети прелепе чаробнице које се боре против витезова бранећи младог краљевића, јаку светлост и дубоку таму… тј. једну комплетну бајку испричану у нешто мање од четири минута и потпомогнуту хорским певањем и мистичном музиком.

Ипак, ово није једина верзија песме. Од свог објављивања до данас “Амено” је доживела још неколико верзија од којих је “Амено метал” објављена прошле године:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име