Два ловца Ф-16, “борбени соколови,” америчког ваздухопловства извешће билатералну копнено-ваздушну вјежбу са ЈТАЦ тимовима из састава Специјалних снага Војске САД и (СОФ) и Оружаних снага БиХ (ОСБиХ) на подручју Тузле и Брчког данас у послијеподневним сатима.

Ова билатерална обука проводи се у склопу напредног степена сарадње између двије војске која доприноси миру и сигурности на Западном Балкану, те показује посвећеност САД територијалном интегритету БиХ у јеку антидејтонских и сецесионистичких активности, наводи се у саопштењу америчке амбасаде у БиХ.

Додаје се како САД стално наглашавају да Устав БиХ не предвиђа право на отцјепљење, те да ће дјеловати уколико неко покуша да промијени овај основни елемент Дејтона.

– Ова обука проводи се у склопу активности Америчких оружаних снага на размјени тактике, оперативних метода и процедура са ОСБиХ. Ову мисију подржаваће и летјелица КЦ-135 Стратотанкер која ће осигурати допуну горива у ваздуху за летјелице Ф-16 изнад територије ентитета Република Српска у Босни и Херцеговини. Јединице Америчког ваздухопловства за Европу и Африку редовно се војно ангажују са регионалним партнерима с циљем осигурања обуке, побољшања интероперабилности и демонстрације наше заједничке посвећености истим сигурносним циљевима. Босна и Херцеговина кључни је партнер САД и има заједнички циљ у осигурању регионалне стабилности – истичу из америчке амбасаде у БиХ.

Америчке летјелице, како се наводи, вратиће се у базу одмах након завршетка мисије. Способност брзог размјештања, лоцирања мете и повратка у базу показују капацитете САД да пројектују снагу било гдје у најкраћем могућем року и да дјелују заједно са савезницима и партнерима.

– ЈТАЦ тимови састоје се од посебно обучених припадника који усмјеравају дејство борбених летјелица које пружају блиску зрачну подршку. ЈТАЦ тимови су кључна веза између војних јединица на терену и у зраку. ЈТАЦ тимови се користе као копнена претходница за усмјеравање дјеловања војних летјелица које дјелују као подршка копненим снагама. ЈТАЦ тимови Европске команде Америчких специјаних снага (СОЦЕУР) кључни су тактички тимови који пружају подршку конвенционалним јединицама, укључујући јединице Америчког ваздухопловства за Европу и Африку. Њихове вјештине и јединствена обука чине их вишеструко дјелотворним – наводе у америчкој амбасади у БиХ.

Истиче се и то да већ неколико година ЈТАЦ тимови Европске команде Америчких специјалних снага (СОЦЕУР) држе обуку за ЈТАЦ јединицу ОСБиХ. Из Америчке амбасаде наводе да је ЈТАЦ програм један је од првих програма за успостављање обучених и опремљених јединица ОСБиХ за посебне намјене.

– Јединице за специјалне операције САД такође обучавају припаднике ЈТАЦ ОСБиХ у области напредних пјешадијских вјештина, с коначним циљем успоставе ЈТАЦ програма ТАЦП (тактичке јединице за ваздушну контролу). СОЦЕУР обезбјеђује јединствен фронт за спречавање потенцијалних непријатељских напада тако што помаже партнерске снаге у развоју специјализованих јединица – поручују из америчке амбасаде у БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име