Покушаји оспоравања прославе 9. јануара – Дана Републике, представљају континуитет напада на српски свијет, рекла је Срни сенатор Републике Српске Богдана Кољевић, која је и будући посланик у Скупштини Србије Удружења грађана „Ми – глас из народа“.

Кољевићева је истакла да Република Српска представља најзападнију тачку источног свијета, те да се и због тога покушава оспорити прослава 9. јануара – Дана Републике, али и води судски процес против предсједника Српске Милорада Додика.

– Та оспоравања су већ постала традиција, било би необично да их нема. Све је то континуитет напада на српски свијет у цјелини. Наравно да су ти притисци већи и да они расту управо са процесима ослобађања свијета, промјена на геополитичкој сцени – рекла је Кољевићева у сусрет обиљежавању Дана Републике.

Она је навела да је за Републику Српску кључно да чврсто у свом ставу издржи актуелно прелазно вријеме.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име