„Симбол слободе“ овогодишњи је слоган обиљежавања Дана Републике Српске.

Он представља Републику Српску, нашу слободну отаџбину коју је српски народ створио с љубављу и одбранио храброшћу, али и објашњава колико је ту слободу неопходно бранити и данас и сутра!

Слободу Републици Српској гарантује Дејтонски мировни споразум, међутим, кршења истог и константни притисци од стране међународног фактора попут, покушаја отимања имовине, судског процеса који се води пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, упозоравају да је важно окупити се око Републике Српске с циљем њене заштите.

Република Српска односно „Симбол слободе“ су наша земља, ријеке, природа, писмо, историја, традиција, али и наша ослободилачка борба и дата жртва, те на Дан Републике Српске 9. јануара зато се шаље ова важна порука.

Слобода има дубоко укоријењено значење у историји, култури и колективном идентитету српског народа, подсјећа на борбе кроз историју и служи као инспиација за тренутне изазове али и њихово савладавање.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће прослава рођендана Српске бити величанствена.

– Дан Републике Српске је светиња! Биће прослављен на величанствен начин, а једном важном државнику биће уручено одликовање – поручио је Додик. Позвао је све грађане Републике Српске да се окупе око Републике Српске и да славе њену слободу.

Поводом обиљежавања Дана Републике 8. јануара биће уприличена свечана академија, док ће централни догађај обиљежавања Дана Српске бити одржан 9. јануара. Тог дана ће на Тргу Крајине у Бањалуци с почетком у 17.00 часова почети свечани дефиле.

Спектакуларни свјетлосни ефекти су организовани са око 200 дронова.

Након свечаног дефилеа биће одржан концерт, а наступиће и Даница Црногорчевић са премијерним извођењем пјесме „За живот Српске“ и „Пукни зоро“, као и Баја Мали Книнџа са премијерном изведбом пјесме посвећене Републици Српској, те многи други извођачи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име