Главна и одговорна уредница информативног програма Радио-телевизије Републике Српске Нада Велетић, гостујући у емисији „Студио 4“ на ХРТ 4, коментарисала је питање државне имовине Српске. Имовина припада ентитетима – поручила је Велетићева.

– Према томе, БиХ има онолико имовине колико јој ентитети дају. Појашњавам, како се љага не би бацала на Српску, а при томе овдје не браним лик и дјело Милорада Додика, нисам његов портпарол, нити савјетник. Овдје је у питању одбрана институција. Поновићу, Устав каже БиХ да нема имовину, да су се ентитети договарали, прочитајте Анекс 8 Дејтонског мировног споразума – истакла је Велетићева.

Уколико се Српској узме имовина, тотално би се развластила Република, сматра она.

– Одузимањем имовине Српској, она би нестала. Свела би се на мјесне заједнице и са локалним заједницама би управљала БиХ – категорична је Велетићева.

Нагласила је да не треба страховати од отцјепљења Републике Српске те да то не зависи од Српске, већ од потеза међународне заједнице и Кристијана Шмита.

– Српске не пријети отцјепљењем, речено је само као крајњи одговор шта би се догодило ако би дошло до наметања одлуке Шмита да се имовина књижи на БиХ – нагласила је Велетићева и поручила да је недопустиво да у демократској земљи стране судије одлучују о судбинама народа.

У емисији је гостовао и Златко Хаџидедић, политиколог из Сарајева који сматра да „Дејтонски устав сасвим јасно каже да је у питању државна имовина која је имовина државе, а не ентитета, и тако је пресудио и Уставни суд“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име