Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Како се ова Скупштинска већина односи према Сокоцу, који би требало да граде и да раде на његовој изградњи, стратешким интересима и пројектима општине Соколац, најбоље се види на примјеру такозване иницијативе о измјештању Соларне електране када је пројекат већ ушао у завршну фазу и када су до тада гласали за све оно што је водило изградњи електране на поменутој локацији.

Подсјетићу вас овом приликом да је поступак додјеле концесије водило надлежно Министарство у Влади Републике Српске. Министарство енергетике и рударства у Влади Републике Српске је 22. септембра 2023. године расписало јавни позив за подношење понуде за концесије за изградњу Соларне фотонапонске електране (Соколац 100 Mw) на подручју општине Соколац.

Планирано је да Соларна електрана заузме површину на следећим парцелама и то означеним као к.ч. број 474, 475, 477/1, све уписано у лист непокретности број 221, К.О. Бјелосвљевићи, Општина Соколац у власништу Општине Соколац.

Влада Републике Српске је на 47. Редовној сједници одржаној 23.11.2023. године разматрала је Приједлог рјешења о избору најповољнијег понуђача и додјели концесије за изградњу и коришћење Соларне фотонапонске електране Соколац 1ОО Mw на подручју општине Сокодац, те је на приједлог Комисије за концесије Републике Српске донијела Рјешење о додјели концесије за изградњу и коришћење соларне фотонапонске електране Соколац 100 Mw на подручју општине Соколац компанији Енер Стате д.о.о. Соколац.

Ова компанија је као јединствену концесиону накнаду у буџет Републике Српске уплатила 871 909 КМ. Концесиони период је утврђен на педесет година а концесиона накнада износи 0.0055 КМ по произведеном киловат сату.

Предузеће Енер Стате д.о.о. Соколац обратило се писмом намјере Општини Соколац за изградњу Соларне електране Соколац 100 Mw на локалитету Бјелосављевићи, Општина Соколац на земљишту у власништву Општине Соколац. Такође, поменутим писмом намјере Енер Стате д.о.о. Соколац се обавезује да ће у потпуности финансирати израду Зонинг плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи — кула” Соколац, затим ријешити имовинско — правне односе и добити сва потребна одобрења.

Скупштина општине Соколац је на 6. ванредној сједници одржаној 03. априла 2023. године усвојила Одлуку о приступању изради Зонинг плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи — Кула“.

Одборници Скупштине општине Соколац су учествовали у расправи и доношењу Одлуке, и сви одборници су једногласно подржали наведену Одлуку. Скупштина општине Соколац на 21. редовној сједници одржаној 28. априла 2023. године усвојила је Одлуку о именовању Савјета за праћење израде Зонинг плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи — Кула”. Сви одборници Скупштине општине Соколац су учествовали у доношењу Одлуке, и Одлука је једногласно усвојена.

Зонинг план је био на јавном увиду почев од 01.07.2023. године и трајао је 30 дана, а јавна презентација Нацрта плана одржана је у сали за сједнице Скупштине општине Соколац 25.07.2023. године и на наведени план није било ни једне примједбе. У поступку израде плана сагласности на Зонинг план су доставили Електропренос Босне и Херцеговине, Електропривреда Републике Српске, ЈП „Путеви Републике Српске”, Министарство унутрашњих послова, М-тел, и ЈП ВИК „Врело Биоштица” а.д. у стечају.

На основу члана 50. Закона о уређењу простора и грађењу („Службени гласник РС”, број 40/13, 2/15, 106/15, 3/16, 104/18 и 84/19) Скупштина општине Соколац је на 8. ванредној сјсдници одржаној 19. септембра 2023. године, је усвојила Одлуку о усвајању Зонинг плана подручја посебна намјене „Соларне електране Бјелосављевићи — Кула”. У поступку доношења Одлуке није било примједби на Одлуку, одборници су Једногласно усвојили наведену одлуку. С тим је окончан поступак израде Зонинг плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи — Кула”.

Дакле сви су били за, не зато што им је стало до развоја и напретка већ јер су вјеровали да од градње нема ништа. Па ипак, за сваки случај саботирали су и одмагали. Више су бринули и брину о полетишту јер имају скупе хобије, него што им је стало до пољопривреде. Међутим када су видјели да полетиште није угрожено, е онда су се сјетили пољопривреде.

Удружење произвођача млијека поштује све ове одлуке скупштине и није ни доводило у питање земљиште намјењено за соларни парк.

Да би грађанима било јасније против чега су одборници већине и шта безуспијешно покушавају да саботирају од почетка овог пројекта, иако због разумијевања значаја овог пројекта од врха државе морају да гласају за, дозволите ми да вам појасним колико је то новца за Соколац.

Дакле процијењена годишња производња електричне енергије ове електране износи 142 Gwh (гигават часа) што је 142 милиона киловат часова kWh помножите то са 0.0055 КМ. Толико ће Соколац само од ове ренте да приходује годишње. Додамо ли томе раднике, прво на изградњи, потом на одржавању и сервисирању, а онда у привреди која ће пратити зелену енергију, та корист општине Соколац се повећава вишеструко. Биће више сталног прихода за буџет општине што ће онима који буду водили општину и радили у јавним предузећима и установама умногоме олакшати посао.

Да се разумијемо земљиште нико не продаје, нити носи, тај простор ће бити уређен и у власништву општине и након завршетка ове концесије.

Соколац има довољно пољопривредног земљишта, на жалост много тога није обрађено и не употребљава се. Сви ми знамо колико има ливада које су зарасле, колико села која нико не посјећује а камо ли коси.

Поштовани суграђани, вама су добро познати појединци и групице у политичким партијама, то су вукови у јагњећим кожама, пишу и причају о пољопривреди, пољопривредницима и поштењу.

Причају о домаћинлуку, одговорности и другим великим ријечима чије значење нити разумију нити примјењују.

Почели су да користе пољопривреднике да би се обрачунали политички, али није ишло јер су пољопривредници, њих 80% схватили о чему се ради и нису пристали да буду играчке.

Не може се студија изводљивости, бизнис план, пројекат и уговор о концесији, третирати како то мисле они који никада нису нигдје радили нити икакав уговор потписали. Студије су завршене, пројекат је урађен, концесија је одобрена, зонинг план је урађен. И гле чуда нико није био против, сви су били за.

Према томе јасно је да они који оптужују за популизам, личне интересе и неистинита образложења, раде баш све побројано.

Скупштинска већина за ево скоро четири године мандата није поднијела ни један приједлог пројекта ни једну идеју ни иницијативу, једино чиме се баве су обарање приједлога начелника и лични послови и богаћење.

А да тачно је да је пољопривреда важна, да је производња хране важна. Зато ће новац од концесије и те како добро доћи пољопривредним произвођачима, не само проивођачима млијека, већ и козарима и овчарима и произвођачима меса и меда и свима који се одлуче са покосе и почисте затрављена имања, те да започну производњу.

И још нешто, када се већ прича о Европи и како Европа, испод панела у многим земљама овце несметано пасу, а повртлари узгајају поврће.

Нико није угрожен овим пројектом осим понека нереална политичка амбиција.

Дакле та лажна брига о пољопривреди није разлог овог саботирања, већ се саботира и омета пројекат само због тога што се плаше суда граћана и резултата које све ове године постижемо од чега овај пројекат представља круну и сјеме из којег ће нићи привредни развој и напредак. Слободна пословна зона Соколац отвориће своја врата и произвођачима панела из Кине и произвођачима пвц столарије из Њемачке и произвођачима намјештаја из Србије и још многим другим.

Све ово руководећи се једноставном идејом, коју стално понављам и ви је добро знате – људи су најпречи…

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име