Ако се усвоји нови предлог закона о мобилизацији, Украјинци ће масовно да отказују услуге у државним банкама, почеће да повлаче сву готовину и прећи ће на „сиво“ запошљавање, упозорава украјинска „Страна”.

Целокупан негативни ефекат овакве одлуке тешко је за сада проценити.

Посланици украјинске странке „Слуга народа” почели су оштро да критикују нови предлог закона о мобилизацији у садашњој верзији.

Шеф Одбора за економски развој из председничке фракције Дмитриј Наталуха наводи да је тешко проценити колико ће закон негативно да утиче на украјинску привреду комплетно.

„Ако коначна верзија закона, о којој ће се гласати у јануару, примора значајан део становништва да прекине било какве везе са државом, да их не би могла да идентификује, проналази и позива, то ће сигурно негативно утицати на економију, каже Наталуха.

Међу могућим последицама он наводи да ће већина становништва да прекине контакте са државним банкама, које заузимају велики део тржишта, затим масовно повлачење готовине, прелазак на „сиво“ запошљавање, и коначно смањење пореских прихода државе. Осим тога уследиће емиграција радно способних жена, умањиће се унутрашња логистика, што поново утиче на смањење привредне активности.

„Ако је 2022. године део становништва побегао због сукоба, сада због погрешне одлуке у 2024. години постоји ризик да Украјинци почну да беже из своје државе“, упозорава украјински политичар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име