© Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да функционерима Србије и Црне Горе нико не може да забрани да дођу на обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

Бјелица је рекао Срни да су Шмитовом изјавом да прослава 9. јануара представља кршење одлука Уставног суда БиХ, те његов покушај да утиче на то да функционери Србије и Црне Горе не присуствују обиљежавању Дана Српске – послате поруке шта западне земље желе Републици Српској.

–То је за мене изјава нелегитимне личности и туристе која нема никакву тежину. Девети јануар је слава Републике Српске. Домаћин позива своје пријатеље да тај дан дођу и ако неће доћи представници братских Србије и Црне Горе, ко ће онда доћи – рекао је Бјелица.

Он је нагласио да су високи представници у БиХ наметањем одлука укидали обиљежја Српске, те су формиране заједничке Оружане снаге и безбједносне институције.

–Жељели су да одузму што више надлежности од Републике Српске и морало се рећи “доста” јер Дејтонски споразум не предвиђа ни заједничку портирску службу – навео је Бјелица.

Бјелица је истакао да ће 9. јануар бити обиљежен и на Сокоцу полагањем вијенаца на војничком спомен-гробљу “Нови Зејтинлик”.

Шмит је раније рекао да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске “јасан и директан пропуст у спровођењу одлука Уставног суда БиХ, као и одлука високог представника”, те да непоштовање одлука тог суда представља кривично дјело.

Он је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име