Завршен је конгрес Демократске народне партије (ДНП) на ком треба да буде реизабран досадашњи предсједник те партије Милан Кнежевић.

На Конгресу је изабран Главни одбор од 73 члана и усвојена Декларација.

Одржана је и прва сједница Главног одбора на којој је изабрано 17 чланова Предсједништва, и предсједник Политичког савјета ДНП-а Предраг Булатовић.

На самом почетку емитован је краткометражни филм о борби ове партије против режима Мила Ђукановића.

Скупу присуствују предстаници политичких партија али и амбасадори Русије и Палестине.

Предсједник ДНП-а на самом почетку је казао да су за једним кафанским столом, прије 11 година постали група бирача, јер нису имали могућности за политичко дјеловање.

„Са колегама из НСД-а и ПЗП-а ушли смо у авантуру стварања Демократског фронта. Испоставило се да, на челу са тада Миодрагом Лекићем, су тековине тог савеза довеле до 30. августа и смјене

Мила Ðукановића. Када нико није мислио да су могуће промјене, ми смо то урадили и почели да радимо на црногорско српском помирењу“, казао је Кнежевић.

Њихова историја је можда кратка, тврди он, али је обиљежавају догађаји који поједине партије не би преживјеле ни за два вијека.

„Гледајући ваша лица, као да вас видим на протестима у шаторском насељу. Видим вас раме уз раме са нама, кад нас је тукла полиција Веселина Вељовића, Славка Стојановића и Зорана Лазовића, када су нас водили у тужилаштва и судове – али никада нисмо поклекли“, подвукао је он.

Кнежевић је мишљења да није било срамног државног удара, промјене би дошле и прије 7 година.

„Њихов циљ је био забрана Демократског фронта, по оптужници Миливоја Катнића. Они су тврдили да смо хтјели да га ухапсимо или убијемо, а да онда неком чудном магијом оживимо Романове и вратимо их престо и обновили Панслависам“, казао је Кнежевић.

Тврди и да ни у психијатрији не би могли наћи то што је Миливоје Катнић писао.

Када су их 2019. и доношења срамног закона о слободи вјероисповјести ухапсили, и када су остали у Бетоњерци и најавили штрјак глађу, знали су да ће се народ покренути.

„После четири године од тог тренутка, побуну против закона су покренули посланици Демократског фронта! Онда су се десили историјски избори. Добили смо на свим бирачким мјестима. Три године након пада Мила Ðукановића ипај не можемо рећи да је тај режим демонтиран. Зато, са овог Конгреса желим да пошаљем поруку да ће ДНП бити посвећен идеји Црне Горе, куће свих нас. Православни Срби и Црногорци се морају помирити, због будућности наше дјеце, јер ако су наши преци могли заједно бити на Вучијем долу, онда и ми треба да идемо заједно“, подвукао је он.

Зато сматра, додаје, да се идеја помирења мора реализовати кроз неколико пројеката који би задовољили духовну и историјску вертикалу државе Црне Горе.

„Зато ДНП, одмах након пописа, инсистира да српски језик буде изједначен са црногорским језиком. То дугујемо нашем већинском народу. Тиме шаљемо поруку да не мијењамо Устав већ га само допуњујемо“, казао је Кнежевић и додаје да је српски језик већински.

Прије неки дан је и најавио промовисање међудржавног споразума о двојнон држављанству.

„Ми у Србији имамо најмање двије Црне Горе, али се никад Црне Горе нису одрекли. Тражимо да ти људи имају двојно држављанство. Не смијемо дозволити да се Црна Гора одриче тих људи“, подвукао је Кнежевић.

Казао је и да су потписали споразум са ПЕСом како би добили стабилну Владу али и додао да без коалиције ЗБЦГ, без Срба и вјерника СПЦ не може бити промјена.

„Зато ми је била част што сам предводио листу ЗБЦГ и што је та листа након година сегрегације дала и изабрала на мјесто предсједника Скупштине Андрију Мандића“, казао хе Кнежевић.

У споразуму су рекли да је чланство Црне Горе у ЕУ приоритет.

„Желимо да будемо следећа чланица а Скупштина је почела са затварањем поглавља, што ДПС никад није могао. Ми желимо и да одржавамо најбоље односе са братском Русијом, државом које кроз вјекове чувала интегритет Црне Горе и због српског народа ушла у Први свјетски рат. Русију нико не може избрисати из срца Црногораца. Надам се да ће доћи до братског загрљаја Москве и Кијева“, казао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име