Фото: Вечерње новости

Нисам очекивао да ће се део опозиције у Србији усудити на директну конфронтацију с нашим народом у Републици Српској. Грађани Српске им ово сигурно неће опростити. Ми смо заинтересовани да Србија буде стабилна, а не да буде инструмент страних сила, па да млатарају Српском онако како видимо да би то радио Ђилас, који је око себе окупио људе који у континуитету клевећу РС, што је, по нашем схватању, крајње злонамерно, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Он је у разговору за „Политику” изјавио да је Република Српска сада додатно заинтересована да на власт не дођу, како је навео, неодговорне антисрпске структуре из Београда које су је тако лако клеветале. Каже да је тај интерес чак и већи него што га има и сама Вучићева или било која структура у Србији. „Желим да поручим том менталном кругу који је лишен сваког осећаја за политику – никада више неће добити подршку људи одавде. Никада нас нису ни питали како живимо”, истакао је Додик.

Један сте од оних који су гласали на изборима у Србији.

Не могу да верујем у шта се то претворило. Али не могу рећи да сам изненађен, иако ударац из Београда нисмо очекивали и зато је то за нас болно. Део те опозиције која сада клевеће нас из Српске, јер смо користили наша права у складу са законима Србије, у континуитету има негативан однос према РС. Током изборне кампање, у стереотипима типичним за такозвани круг двојке, говорили су о нема као геноциднима, фаворизовали Сарајево, описивали нас као терет, зле и прљаве, па испада само да им није нас, ето, живели би далеко боље. Невешти покушај да то сада представе како неко други сада тобож хоће да нас завади, потпуно је погрешан и говори о њиховој неадекватности за политичке процене. Уместо да су се извинили, додатно нас праве идиотима. Све ово о чему сам говорио код гласача у РС створило је мотив да учествују на изборима. Сада од руководства у Београду тражим да обезбеди да Србија призна српско држављанство свим грађанима Српске. Сада за то имамо додатни мотив. Видели смо да у Београду постоји део људи који имају негативан однос према нама и зато нам треба додатна заштита. Ми смо део једног народа. Тамошњи самозвани елитисти, заљубљени у сарајевске наративе, који одавно не постоје, одлазили су тамо да се додворавају, не интересујући се за нашу политику – која је овде веома озбиљна. Мисли ли неко од њих да је наша конфронтација с Америком шега или игра на мале голиће коју ми гурамо јер немамо паметнијег посла? Ми смо с те стране видели реалну опасност на коју смо морали да реагујемо јер могућа невоља превазилази било каква наша очекивања о потенцијално добром завршетку. Они ништа од тога не разумеју и воде се само мржњом према Вучићу, а све друго им је небитан и потрошан инструмент, што нама овде не даје никакву сигурност.

Какав је ваш утисак о актуелним збивањима у Београду?

Многе људе с политичке сцене Србије знам јер комуницирам с њима на овај или онај начин. Верујем да ће се они који не припадају ниједном блоку, а могу да буду важни, одредити у складу с важним националним интересима Србије. Пре свега да се не деси ништа проблематично, мада, додуше, ови губитници избора – који се жале на нас, али не и на држављане Србије који гласају у другим земљама – и немају капацитет ни за какав Мајдан. Али не треба бити наиван. Јер ветар у леђа им дају стране службе. Целу прошлу годину ходали су по улицама, а Вучић је добио 50 одсто. Ако Вучић изађе јавно и каже – нећемо признати КиМ, нећемо увести санкције Русији и подржавамо Републику Српску, молим лепо, ми немамо ту шта даље да причамо. Наша љубав према Србији већа је од деструкције антисрпског фактора. Нама су овде раније инсталирали „Правду за Давида”, све су нас редом оптуживали да смо убице. Тај предмет је одавно у Суду БиХ, па зашто већ једном не реше тај случај. Позивам их да то ураде што пре. То што је опозиција у Србији посао радила траљаво, уздајући се у састанке у западним амбасадама не може сад да им буде изговор да излаз траже у сејању семена мржње према Српској. То никада нећемо да им опростимо, ни политички ни персонално. Нама овде је доста таквих ствари. И сада ћу се, ако затреба, укључити у дијалог и озбиљан политички сукоб с њима по том питању. Свако онај ко напада Републику Српску, без обзира на то да ли је реч о Шмиту, Мајклу Марфију или Драгану Ђиласу, за мене је иста мета и тако ће бити третиран. Занемарите Вучића, сада имате посла с нама.

Одлучили сте да покажете гласачки листић новинарима.

Не могу да будем некоректан и не искажем захвалност Вучићу. Нећу никакве спекулације, тога код мене нема. Важно је што је Србија дала већинску подршку Вучићу. Он ће је одржати стабилном, без обзира на налете. А то је за нас веома важно. Највећи разлог за нашу подршку руководству Србије је ипак геополитичке природе. У неколико наредних година геополитичка структура ће бити сасвим измењена. Свој положај ће моћи да ојачају само они који имају јединство. Ровити ће бити лак плен. Убеђен сам да је баш то била процена Вучића да иде на ванредне изборе. Вучић у наредне четири године треба да сачува Србију као стабилну и најмоћнију земљу Балкана.

И ви, чини се, полажете наде у те четири године.

Свет се поларизовао, ово је тренутак недефинисаног света и заокруживања дворишта. Европа нема енергенте, нафту, гас, снагу, има неке вредности и општу памет, која, међутим, бежи, баш као и привреда. Мигранти играју улогу и то ствара нове реалности. ЕУ је у политици према Русији све урадила погрешно и све јој је пропало. Русија је данас јача, Украјина губи рат, који је, у ствари, био сукоб Запада с Русијом. Свет ће у наредним годинама бити успостављен на новим основама. Српска се налази у завршним операцијама против ње. Креатори рушења уставне БиХ јесу група људи из САД. Али ми смо доказали да је могуће рећи „не” Америци. Да то нисмо урадили, много бисмо изгубили. Довођење Шмита без легитимитета је прави дар за нас. Шта мислите да је дошао неко сличан с мандатом Савета безбедности УН? Али Српска има пријатеље. Ако сте толико јаки, хајде изаберите некога у СБ УН за високог представника. Пошто то не можете, не знам шта очекујете од нас, осим да не поштујемо оног ко нема одлуку СБ УН. Амерички амбасадор је каубој који се занео па мисли да и даље може да ради шта хоће. Ми нећемо конфликт са САД, ако та земља промени свој однос према нама – истог тренутка ћемо и ми према њој. Али да нам узму имовину – неће проћи, па зато сада говоре о диктатури у РС, о чему причају и неки Ђиласови професори за које ме страх да их не сретнем негде. За нас који подносимо такав притисак још само треба да се нађе неко у Београду да нам досипа со на рану. Какву асоцијацију да имамо, осим њихове повезаности? Ако сте као Србин спремни да радите против Срба, онда се непогрешиво зна како се то код нас зове. Волео бих да такве етикете носе на челу.

Како би на све то могао да утиче процес против вас због непоштовања Шмита и видите ли куда то води?

Нама је то богом дата ситуација. Ми ћемо доносити наше одлуке у зависности од тога колико далеко су они спремни да иду. Тачно знамо шта ћемо радити. Ми тражимо Устав БиХ и нећемо да прихватимо оне који руше поредак па још нас за то оптужују. Мајкл Марфи, као амерички амбасадор у Федерацији БиХ, с којим ми не разговарамо и немамо односе, тражио је гостовање на једној телевизији неколико дана пре хапшења председника Суда БиХ Дебевца и бившег директора обавештајне службе Османа Мехмедагића како би опрао руке од бившег директора обавештајне службе, иако сви добро знају да том службом у ствари руководи САД.

Да ли вас при претњи да би могли да вам забране обављање делатности донекле теши то што сличну судбину изгледа доживљава и Доналд Трамп?

Трампу је први мандат прошао у обрачуну с дубоком државом. Верујем да ће он бити кандидат и да ће победити. Сада ће бити много спремнији за посао који је започео. Што се мене тиче, могуће је, можда нећу учествовати на изборима по законима БиХ, али сасвим извесно хоћу по законима Републике Српске.

Какав утисак је на вас оставио став Путина, који на годишњој конференцији коју је пратио цели свет рекао да има истоветан поглед на позицију БиХ као и руководство РС у вези с колонизаторским статусом БиХ?

Русија је глобална сила и велика нам је част да је то рекао. Изградили смо добар однос јер су Руси коректни и никад ништа не траже, сем поштовања Дејтонског споразума. Ови други изгледа мисле да ја идем у Москву да примам неке наредбе. Па мени ни Американци нису могли да намећу наредбе, па не може и неће моћи ни било ко други. Веома је важно да један од најмоћнијих људи света зна проблеме РС. Ми то веома ценимо и увек ћемо. Британија је изашла из ЕУ, а нас убеђују да тамо уђемо. ЕУ има још мало моћи и волео бих да Европа може да се договори и очува своје принципе. Политика Немачке довела је до тога да АФД има већу подршку него Шолц. Што се тиче раније планираног сусрета с Путином, председник Руске Федерације има велике обавезе, састанак је био заказан за 4. новембар, кад је он имао веома важна путовања. Зато смо договорили да то одложимо за тренутак кад то буде свима одговарало. Знате, можда има смисла да мало сачекамо, када ситуација у Украјина буде јаснија, веома је добро видети Путина у добром расположењу.

Да ли је вама јасно да ли нас Европска унија одбацује или не зна шта да ради с БиХ и овим регионом?

Зашто бисмо ми желели да будемо тамо? Стално од њих добијамо подвале и лажи. Подржавају Шмита, који није именован у складу с међународним правом. Има, наравно, Европа своје вредности и усмерени смо привредно на ту страну, али ако нас приморају, питање је да ли ћемо се реорганизовати. Ми нисмо велика заједница и привредна реорганизација је лако спроводива. Знате ли колико бисмо ми у РС могли да привучемо фирми да доведемо гас у Бањалуку као јефтин енергент? Да, рецимо, можемо да понудимо гас за 400 долара, у односу на вишеструко веће цене тог енергента у ЕУ? Шта мислите колико би фирми овде дошло? И зашто нама онда служи Сарајево, које нам тај пројекат саботира двадесет година? Они су град подметања ногу и то нам је одавно веома досадило. Не може овде да се направи држава, а неће ни моћи. У последњих десет година нема ниједног системског решења за БиХ. Та решења чекају свој тренутак и кад се акумулирају биће заједно стављена на сто, а ми ћемо тада рећи – вратите БиХ на Устав БиХ. Ако нећете, ми се ту не видимо, јер у противном ризикујемо да изгубимо све.

Шмит је запретио у случају обележавања Дана РС.

Он се пре неки дан хвалио како га полиција РС још није ухватила. Али треба да зна да га пратимо и кад буде прилика – биће ухапшен. Ако тужилаштво проба да реагује на 9. јануар, забранићемо и њихово деловање на простору РС. Све радимо мирољубиво у вези с нашим празником, даном кад је рођена РС. Ко неће да нам дође, ни ми нећемо да с њима славимо њихове празнике, а ко дође ми радо узвратимо, као што славимо са Србијом, Русијом, Кином…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име