1588 – Током заседања Скупштине сталежа у дворцу Блоа, по налогу француског краља Анрија III (Хенрy), убијене су вође католичке Лиге војвода од Гизе (Гуисе), његов брат Луј (Луис) и кардинал од Гизе. Кардинал Бурбонски ухапшен је и до краја живота био је у заточеништву.

1732 – Рођен је енглески проналазач и индустријалац Ричард Аркрајт (Рицхард Аркwригхт), који је усавршио и први у производњи применио механичку предилицу, што је имало пресудан утицај на процват памучне индустрије у Енглеској у 19. веку.

1777 – Рођен је руски цар Александар И Романов, који је током владавине од 1801. спровео либералне реформе и територијално проширио Русију припојивши Финску, велике делове Пољске и Бесарабију. Након Наполеоновог неуспешног похода на Русију 1812, уништио је његову војску у повлачењу, а 1814. тријумфално је ушао у Париз где су вођени мировни преговори после Наполеонове капитулације.

1790 – Рођен је француски египтолог Жан Франсоа Шамполион (Јеан Франсоис Цхамполлион), оснивач египтологије. Дешифровао је 1822. хијероглифе с плоче пронађене 1799. у египатском месту Решид и утврдио да они нису само симболичко него и фонетско писмо.

1810 – Рођен је немачки египтолог Карл Ричард Лепсијус (Рицхард Лепсиус), који се сматра оснивачем модерне археологије. Његове „Египатске хронологије“ утемељиле су научно изучавање ране египатске историје.

1832 – Француска је заузела Антверпен и присилила Холандију да призна независност Белгије.

1861 – Турска је прихватила уједињење Влашке и Молдавије, дунавских кнежевина под њеним суверенитетом, у једну државу под називом Румунија.

1920 – Француска и Велика Британија су одобриле конвенцију којом су утврђене границе Сирије и Палестине.

1933 – Рођен је јапански цар Акихито који је на престо ступио 1990, после смрти оца, цара Хирохита.

1943 – Врховна команда савезничких снага за Средоземље и Национални комитет ослобођења Југославије постигли су у Другом светском рату споразум о прихватању југословенских избеглица и њиховом пребацивању у северну Африку.

1948 – У Токију су погубљени бивши јапански премијер Хидекија Тођо (Тојо) и још шесторица бивших високих функционера, које је Међународни војни суд осудио на смрт због злочина против човечности у Другом светском рату.

1953 – Стрељан је бивши шеф злогласне совјетске политичке полиције НКВД и потпредседник совјетске владе Лаврентије Берија, кључна личност у Стаљиновим „великим чисткама“. Осуђен је на смрт под оптужбом да је ковао заверу с циљем да наследи Стаљина.

1963 – На грчком путничком броду „Лаконија“, захваћеном пожаром после експлозије у северном Атлантику, погинуло је 128 људи, а 908 је спашено пре потонућа брода 29. децембра.

1964 – Веома снажан циклон на Цејлону (Шри Ланка) проузроковао је смрт најмање 2.000 људи.

1972 – Умро је совјетски конструктор авиона Андреј Николајевич Тупољев који је руководио израдом више од сто типова авиона, укључујући бомбардере и џиновски АНТ-20 „Максим Горки“. После Другог светског рата конструисао је путничке авионе, међу којима и „ТУ-144“, први суперсонични авион у свету.

1972 – У земљотресу који је погодио главни град Никарагве Манагву погинуло је 7.000 људи.

1989 – САД су ојачале своје трупе од 24.000 војника у Панами са још 2.000 да би савладале неочекивано јак отпор присталица бившег панамског премијера генерала Мануела Антонија Норијеге (Антонио Нориега).

1990 – Словенци су се на плебисциту изјаснили за издвајање из СФР Југославије.

1994 – Република Српска и босанска влада у Сарајеву, уз посредовање бившег председника САД Џимија Картера (Јиммy Цартер), потписале су четворомесечно примирје које ће ступити на снагу 1. јануара 1995.

1995 – У индијском граду Дабали, северно од Њу Делхија, у пожару који је избио у свечаној сали за време школске забаве живот је изгубило 538 људи, међу којима највећи број деце узраста између пет и 14 година.

1997 – Умро је јапански глумац Тоширо Мифуне (Тосхиро), који је светску славу стекао тумачењем улога самураја, посебно у филмовима режисера Акире Куросаве („Рашомон“, „Седам самураја“, „Легенда о Мусашију“, „Шогун“, „Крвави престо“).

2000 – На првим парламентарним изборима у Србији након одласка са власти Слободана Милошевића почетком октобра, убедљиву победу однела је Демократска опозиција Србије (ДОС).

2003 – У експлозији природног гаса на југозападу Кине, погинуло је најмање 198 особа, а око 16.000 људи је евакуисано.

2003 – У Америци, у држави Вашингтон, откривен је први случај смртоносног крављег лудила.

2005 – Последњи преживели члан такозване четворочлане банде Јао Вењуан преминуо је у Кини. Он је провео 20 година у затвору због политичког насиља током кинеске Културне револуције (1966-1976).

2007 – Умро је амерички кореограф Мајкл Кид (Мицхаел Кид) идејни творац неких од најславнијих мјузикала на Бродвеју. Током каријере освојио је пет награда Тони, а 1997. је добио Оскара за животно дело.

2010 – Бивши аргентински диктатор Хорхе Видела осуђен је на доживотни затвор због злочина током владавине војне хунте у Аргентини. За злочине током војног режима од 1976. до 1983. осуђена су и 44 бивша војна или полицијска званичника.

2013 – Умро је Михаил Калашњиков дизајнер најпопуларније светске пушке АК-47. Аутоматска пушка која је добила име по њему направљена је 1947. године и омиљено је оружје многих војски, али и герила и терориста.

2016 – У нападима припадника Исламске државе код Палмире погинуло је 27 припадника сиријских снага. Исламска држава је 11. децембра поново заузела Палмиру, древни град у централној Сирији, девет месеци пошто су снаге сиријске владе уз подршку Русије отерале џихадисте из тог града.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име