Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је Срни да БиХ улази у „црне дане“ гдје се кривичне пријаве подносе због изговорене ријечи и да вјерује да Тужилаштво и Суд БиХ неће ову земљу одвести у још већи суноврат прихватајући такве пријаве.

„Чињеница је да БиХ све више и више улази у неке црне дане, тамније дане за које сам мислио да су давно прошли у БиХ и бившој Југославији када се за непријатељску пропаганду и ширење лажних вијести судило на неколико мјесеци или година затвора“, рекао је Новић.

Новић је оцијенио да то вријеме за неке у БиХ није прошло.

„Данас, ми у БиХ не смијемо рећи своје мишљење, свој став, ко вам се свиђа, за кога мислите да је ваш предсједник, не смијете да кажете ништа против такозваниг високог представника Кристјана Шмита, не смијете да кажете било шта за било коју пресуду у БиХ или негдје друго“, навео је Новић.

Он је додао да се практично дошло у ситуацију да се грађани БиХ на сваки начин желе ућуткати и да им се жели забранити да било шта кажу.

„Шта је гријех Милована Бјелице у томе што је јавно рекао за кога сматра да је његов предсједник?“, упитао је Новић.

Новић је подсјетио да и данас у цијелом свијету постоје покрети који подржавају различите историјске личности.

„Хоће ли нам неко наметнути да подржавамо само оно што су критеријуми појединаца и да треба ћутати. Сматрам да улазимо у један суноврат у БиХ уколико се буде и даље инсистирало на једноумљу„, сматра Новић.

Новић је напоменуо да се нада да Тужилаштво БиХ неће узети у разматрање пријаве против Бјелице и да ће их одбацити.

„Међутим, не би ме изненадило да ће Тужилаштво БиХ покренути истрагу, али то би били сулуди потези појединих тужилаца и судија који би себи узели то право да суде и оптужују за сваку ријеч“, закључио је Новић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица у ауторском тексту навео је да је први предсједник Републике Српске Радован Караџић изабран 18. децембра 1992. године, али га је „бјелосвјетска мафија осудила и утамничила у Енглеској“.

Потом је федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Бјелице због, како је наведено у пријави, величања ратног злочинца и сумње да је Бјелица јавно изнесеним ставовима починио кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, које је кажњиво према одредбама Кривичног закона БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име