1398 – Татарски војсковођа Тимур Ленк (Тамерлан) заузео је индијски град Делхи.

1737 – Умро је Антонио Страдивари, талијански градитељ гудачких инструмената, ненадмашног квалитета. Звук његове виолине постао је у 19. веку класично мерило вредности. Сматра се да је направио 1.100 инструмената, од којих је сачувано 500 виолина, 12 виола и 50 виолончела.

1803 – Умро је немачки писац, историчар, филозоф и протестански теолог Јохан Готфрид фон Хердер (Јоханн Готтфриед), који је својим делом значајно утицао на немачки романтизам, посебно на младог Гетеа (Гоетхе) и књижевни покрет „Штурм унд дранг“. У збирку „Гласови народа у песмама“ уврстио је и четири српске народне песме међу којима је „Хасанагиница“ у Гетеовом преводу.

1856 – Рођен је енглески физичар Џозеф Џон Томсон (Јосепх Јохн Тхомсон), председник Краљевског друштва у Лондону (1915-20), професор Универзитета у Кембриџу, добитник Нобелове награде за физику 1906. Открио је електрон (1897), атомистичку структуру електрицитета и дао научни основ провођења електрицитета кроз гасове.

1865 – Ратификацијом 13. уставног амандмана у САД је укинуто ропство.

1879 – Рођен је швајцарски сликар Паул Кле (Клее) који је први у експресионистичко сликарство унео иреални свет и представе из подсвести и сна, антиципирајући тиме надреализам. Припадао је групи „Плави јахач“ коју су водили Валериј Кандински и Франц Марк (Франз Марц).

1903 – Америчко-панамским уговором зона Панамског канала је стављена под контролу САД уз годишњу ренту.

1913 – Рођен је немачки државник Вили Брант (Wиллy Брандт), популарни градоначелник Берлина (1957-66), канцелар Западне Немачке (1969-74), лидер Социјалдемократске странке. Његова „источна политика споразумевања“ са СССР и другим источноевропским земљама допринела је стабилизацији прилика у Европи, за шта је добио Нобелову награду за мир 1971. Светско јавно мњење задивио је 1970. када је клекнуо пред спомеником жртвама нацизма у Варшави и замолио за опроштај у име немачког народа. Због шпијунске афере у којој је откривено да је његов близак сарадник источнонемачки шпијун, поднео је 1974. оставку на место савезног канцелара.

1916 – Победом Француза завршена је десетомесечна битка код Вердена у Првом светском рату, у којој су обе стране имале огромне губитке – погинуло је 543.000 Француза и 434.000 Немаца.

1935 – Едвард Бенеш је изабран за председника Чехословачке, четири дана после оставке првог шефа те државе Томаша Масарика (Томас Масарyк).

1940 – Вођа нацистичке Немачке Адолф Хитлер наредио је у Другом светском рату генералштабу немачке армије да припреми инвазију на Русију према тајном плану под шифром „Операција Барбароса“.

1970 – У Италији је ступио на снагу закон о разводу брака, упркос противљењу римокатоличке цркве.

1972 – САД су у Вијетнамском рату почеле масовно бомбардовање главног града Ханоја које је трајало непрекидно 12 дана и ноћи.

1980 – Умро је руски државник и високи комунистички функционер Алексеј Косигин, совјетски премијер од 1964. до 1980.

1999 – Председница Шри Ланке Чандрика Кумаратунга (Цхандрика) повређена је у експлозији бомбе у којој је погинуло 33 и рањено 137 људи. Власти у Коломбу оптужиле су тамилске сепаратисте за подметање бомбе.

2000 – У Бриселу су обновљени преговори о сукцесији бивше СФР Југославије, након што су нове југословенске власти одустале од става да је СР Југославија једини наследник бивше државе, који је тврдо заступао бивши председник СРЈ Слободан Милошевић. Преговори су успешно завршени у мају 2001.

2001 – У Паризу је умро Жилбер Беко (Гилберт Бецауд) један од најуспешнијих француских певача у другој половини 20. века.

2003 – Скупштина Косова усвојила је у начелу Закон о сарадњи са Трибуналом у Хагу.

2005 – У јурњави током расподеле хуманитарне помоћи у индијском граду Ченају (раније Мадрас) страдала су 43 бескућника.

2009 – Умро је Оскар Данон, композитор, диригент и послератни оснивач Београдске филхармоније и Опере и Балета Народног позоришта. Добитник је бројних међународних и домаћих признања за уметнички рад и успех.

2011 – У Прагу је преминуо Вацлав Хавел, некадашњи вођа чешке „плишане револуције“, драмски писац, први слободно изабрани председник Чехословачке и први председник самосталне Чешке.

2014 – У Београду је отворен за саобраћај Пупинов мост који спаја Земун и Борчу, и омогућава измештање теретног сабраћаја из центра града.То је

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име